Proč mi nefunguje elektromagnet?
Veselý Jan:
Chtěl jsem si udělat jednoduchý elektromagnet. Koupil jsem si šroub a lakovaný drát, který jsem obmotal kolem šroubu, viz fotografie.
Celkový odpor je 2,3 ohmů a napájím to z 1,5V baterie, ale nejeví to žádné známky magnetismu.
Kastner Lubomír:
A kde by to mělo magnetovat, když máte zkratované magnetické pole?? Magnety se vinou na duté cívky a železné jádro magnet přitáhne. Pokud jste navinul cívku přímo na železo, tak to magnetovat moc nebude. A za další tak malé napětí udělá jen velmi malinký magnetizmus, který ani nepoznáte. Pro podobné magnety to chce napětí vyšší. Minimálně 12 V ale pokud má magnetovat, tak si vezme i dost proudu. nebo je nutné zvedat napětí.
Fuk Tomáš:
Citace: Veselý Jan 06.07.2013, 00:08
...Celkový odpor je 2,3 ohmů a napájím to z 1,5V baterie, ale nejeví to žádné známky magnetismu.
Na těch pár závitů, co jste tam namotal, se mi od pohledu zdá těch 2,5 Ω nějak moc.
Můžete změřit, jaký proud tím protéká?
Konstrukce je v principu OK, ale od takovéhle cívečky nečekejte žádné silné pole - blízko přiloženým kompasem byste ho měl rozpoznat.
Veselý Jan:
Na cívce teď mám přibližně 210 závitů. Nemám drát hned na jádře je mezitím asi 3 vrstvy papíru a ten je omotaný izolační páskou.
Takto velký odpor mám, protože nemám celý drát namotaný. Kdybych měl jenom cívku, tak by to mělo moc malý odpor.
Ižák Ctibor:
A kde máte ten ostatný drôt? Ak som to správne pochopil, na magnete máte natočenú len malú časť drôtu. Ostatný drôt máte zrejme na nejakej špulni, avšak zapojené máte konce drôtu, to znamená, že Vami spravený magnet je pripojený na zdroj ešte do série zo zbytkom drôtu. To sa vám potom aj napájacie napätie delí v pomere odporu samotného megnetu a ostatného drôtu. Odmerajte si napätie priamo len na magnete . Zistíte, že je tam tak nízke to napätie, že to nejaké badateľné magnetické pole ani vytvoriť nemôže. Ja tu nevidím ten váš obrázok, ako to máte spravené, ale som presvedčený, že 210 závitov bude žalostne málo. Skôr tam bude treba okolo 1000 a viac .Možno niekoľko 1000. Závisí od toho, aký to má byť magnet a na aké účely. Mimo to záleží aj na tom, z akého materiálu je samotné jadro, na ktorom máte natočený ten drôt. Ak budete mať jadro napr, z nerezu, tak Vám to nepôjde.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana