Musí mít každý boiler vlastní stykač?
Jaroslav Hasala:
V dané situaci je jednodušší použít pětižilový kabel, potom samozřejmě není nutné řešit přizemnění PEN.
Vyjde to lépe i cenově.
Výraz "podružný rozvaděč by musel byt uzeměn" je poněkud zavádějící, i vzhledem k tomu, že většina malých rozvodnic je z plastu ... :)
Tomáš Žabka:
Ano máte pravdu, jednalo by se pouze o při zemnění bodu rozdělení. Jinak co se týče ceny, tak v dnešní době určuje cenu měď a ikdyby vyšel výpočtem průřez 6mm2 tak se vyplatí použít 5x6mm2 (30mm2) na místo 4x10 (40mm2).
Nedávno jsem řešil podobný problém a dokonce jsem se příkláněl k tomu použít hliník 4x16 vycházel laciněji než měd. Nakonec se, ale stejně nerealizovalo.
Václav Třetí:
Otázka v nadpisu a pův. text tazatele nejsou v souladu, tak nevím, jestli je to zásahem moderátora, nebo tazatel neví na co se zeptat. Z formulace jeho dotazu vyplývá, že by bylo nejlepší, kdyby pozval elektrikáře nebo rovnou toho revizního technika a vše domluvil s ním.
sellenen:
Díky za odpovědi.
Napadlo mě, zdali by bylo pro revizáka právně/předpisově únosné, kdybych vedle venkovního rozvaděče, který je hned za hlavním jističem, dal ještě jednu skříň s DIN lištou a do ní dal stykač na 3x20A a 1x20A a jističe/chrániče 3x16A B a 1x16A B, a pak z tohoto rozvaděče vést již spínané kabely (Cu 5x6mm2 pro 6kW bojlér a 3x6mm2 pro 2kW bojlér) až k bojlérům, kde by byli bez jakékoli další elektroniky zapojeny do bojlérů.
Jde mi o to, že hlavní jistič je 3x25A C, z něj de kabel do venkovního rozvaděče, kde jsou 3x20A C jističem jištěny 32A 5-kolíkové zásuvky, dále jde z tohoto rozvaděče kabel do domu (v tomto venkovním rozvaděči jsou jištěny pouze samostatné 32A zásuvky, do domu pokračuje kabel bez jištění).Až teprve v domu jsou jištěny jednotlivé okruhy...
Kdybych totiž chtěl jistit oba bojléry na jediném kabelu, tak bych musel použít zřejmě již na tento okruh hned 25A jistič, protože 1 a druhou fází půjdou 2kW a třetí půjdou 4kW (2kW bojlér+2kW topné těleso z 6kW bojléru) (obecný předpoklad).
Proto bych nejraději "rozšířil" venkovní rozvaděč, který je hned za hlavním jističem, kam bych přidal chrániče a stykače pro každý bojlér a z tohoto rozvaděče také pro každý bojlér vedl samostatný kabel.
Ze strategických důvodů by měl být hlavní jistič zachovám v původní proudové hladině...
Přijímám jakékoliv postřehy a nemusíte mít starost, já osobně nic montovat nebudu...
Jen chci znát názory více lidí, protože KAŽDÝ, kdo v elektrice (domovních rozvodech) dělá a ptal jsem se ho, tak má odlišný názor a myslí si, že má pravdu...
Ale největší pravdu má revizák, který se pod to (ne)podepíše...
Tomáš Žabka:
Je zvláštní, že vám energetika povolila hlavní jistič char. C (u elektroměru), ale to nebudeme řešit.
Pokud umístíte podružný rozvaděč poblíž hlavního rozvaděče tak toto řešení je možné.
Tento rozvaděč byl napojen kabelem CYKY 5(J)x4 (pro hlavní jištění 25A a 5x6 pro hlavní jištění 32) a obsahoval by jističe (já osobně pracuji s OEZ) LPN-16B-3 (3x16A), LPN-16B-1 (1x16A) a k tomu pro jistotu LPN-2B-1 (1x2A) odjištění ovládacích cívek jističů. K tomu by byly za jističi řazeny stykače RSI-25-40-A230 (25A 4pol zapojit 3L+N) RSI-20-20-A230 (20A 2pol zapojit 1L+N).
K bojlerům, pokud nejsou extrémně daleko tak by byl kabel CYKY 5(J)x2,5 a na druhý CYKY 3(J)x2,5 (průřez navržen podle jištění v případě extrémní vzdálenosti (osobně bych to viděl více jak 60m) je třeba překontrolovat úbytek napětí.
Stykače by mohli byt i v provedeni -M (manuální ovládání) pokud na ně nemáte vázanou sazbu, já je upřednostňuji pokud nejsou v rozporu s pravidly sazby dodavatele elektrické energie.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana