Znáte tuto sajtnu echt EZeťáků?

<< < (13/16) > >>

Jan Bocek:
Citace: František Šohajda  05.12.2014, 16:46

Nejsi ten nejvyšší u toho kulatého budíku ?

Tak Mirek Minařík pracoval na VP 5.
Vzpomínám na tu dobu, protože jsme po GO VP zprovozňovali skip, když Vinkler z ČKD to vzdal. Tehdy jsme měli ve Vítkovicích pohonařskou skupinu specializovano u na válcovací motory.
Bylo to také v týdnu před vánočními svátky.....

Na válcovně jsem hodně spolupracoval s EZťakem Vlaďou Ceplem asi v létech 1960-1980. Byl to pán šéfmontér..... .a mnoho dalších.

Miroslav Minařík:
Citace: Jan Bocek  05.12.2014, 19:42

Tak Mirek Minařík pracoval na VP 5.

Ne jen na 5. Ale skoro na všech. Plus dopravníky z aglomerace, koksovna po explozi, velíny, rozvodny ale třeba i kontilití na NHKG ...

Říkali jsme tomu nekonečné montáže. EZ Brno ve Vítkovicích a NHKG dělal rekonstrukce pecí stále dokola.

Musím přiznat, že takovou praxi, jakou jsme získávali tam, dnes těžko někde dnes seženete. Tehdy to byla možnost seberealizace, resp. uvést v praxi to, co se člověk učil. A ve spojení s dobrodružstvím na montážích a tím, že člověk za tu "zábavu" vydělal i nějaké "peníze" to bylo tehdy úžasné.

Tehdejší montážní extázi přerušila "sametová revoluce",  která byla pro mnohé z nás start zcela novým směrem. Ale o tom až v tom živáku. A teď, s odstupem času musím říct, že tento portál má opravdu své kořeny právě tam!

Jan Bocek:
Pohled ze strany uživatele, nebo objednatele.
Pracoval jsem v elektroúdržbě válcovny za tepla i za studená a v ocelárně. To byl tehdy Vítkovický závod 2 neboli Nová ocelárna. To proto, že již před tím se postavila Stará ocelárna, závod 3. Investiční akce a generální opravy prováděli zásadně EZ Brno. Dokonce i některé části SO jsme jim svěřovali. V elektroúdržbě jsme měli docela slušnou montážní skupinu o 120 pracovnících. někdy jsme prováděli součinnosti. Také větší poruchy a havarie jsme řešili s EZ.

Měli trvale stanoviště v závodě a dohody probíhaly velice rychle. Měl jsem na starosti SO a GO v oblasti elektro a často bylo výhodnější zadat celou zakázku EZ, než celou materiálově připravovat.  Nedělaly se žádné výběrové řízení. Plánovaných peněz na SO a GO bylo dostatek. Měl jsem často problém ty "plánované" peníze utratit.

V tehdejší době EZ vznášelo do technologie montážních prací nové postupy a vzájemně jsme se učili.

Ano, nekonečné montáže, pece a to jak ocelárenské, tak ohřívací, to se stále generálkovalo dokola. Elektrická výstroj se tak rychle obměňovala. Jeřáby jsme si většinou dělali sami. Ročně cca 30-50 SO jeřábů. Dvě montážní skupiny dělaly jen jeřáby. V roce 1970 jsem začal postupně předělávat jeřáby na stykače a rušit silové kontroléry.

EZ jsme nejvíce používali na silové rozvody, na měnírny, rozvodny nn a vn a potom na velké investiční akce jako Oxyvit, kontilití, ale výstavba 3,5 m kvarta na několik etap. Tam pracovali pracovníci celých 30 roků....

nikdy mne nenapadlo se zeptat, kolik pracovníků EZ trvale pracovalo v oblasti závodu 2 a kolik v celých Vítkovicích. Elektroúdržba v závodě 2 měla 850 elektrikářů a ve Vítkovicích bylo cca 2500 elektrikářů.

Určitě bude existovat nějaká publikace EZ a hutní závody, také celá historie EZ může být zajímavá. V každém případě podíl EZ na výstavbě podniků musel býti obrovský. Něco jako  Klokner Moeler, který měl logo "Zabuduj a zapomeň".

To jsou vzpomínky emeritního elektrotechnik a z válcoven ve Vítkovicích.

Miroslav Minařík:
Citace: Jan Bocek  05.12.2014, 23:08

Měli trvale stanoviště v závodě a dohody probíhaly velice rychle. Měl jsem na starosti SO a GO v oblasti elektro a často bylo výhodnější zadat celou zakázku EZ, než celou materiálově připravovat.  Nedělaly se žádné výběrové řízení. Plánovaných peněz na SO a GO bylo dostatek. Měl jsem často problém ty "plánované" peníze utratit.

Kancelář na Erbenové ulici. Stavbyvedoucí Vyskočil a druhá parta Kašík. Miloslav Kašík (syn) dnes řídí Elmontex (ubytovna na Edisonové a firma naproti NHKG (pardon Mittal).

Co jsem nikdy nepochopil bylo to kšeftování s hodinami mezi údržbou a EZetem. Blahynka totiž převážel ve své jinak prázdné multikáře především "ty účtované hodiny".
O tom jak vznikaly při rekonstrukcích přebytky a jak jsme ty přebytky museli rvát do skipových výtahů, abychom je zlikvidovali, o tom bude ten živák také.

Byla to úžasná doba objevů ale než jsem to vše stačil pochopit, přišla revoluce ...  (norm)

Kamil Novák:
Citace: Miroslav Minařík  05.12.2014, 20:02

Tehdy to byla možnost seberealizace, resp. uvést v praxi to, co se člověk učil. A ve spojení s dobrodružstvím na montážích a tím, že člověk za tu "zábavu" vydělal i nějaké "peníze" to bylo tehdy úžasné.
Tak to ti opravdu závidím.
Já jsem montážníkoval po škole u Energovodu Praha a to byl takový opruz, otrava a "hnus fialovej",  že jsem odtud pelášil v první vteřině, kdy to bylo možné.  (zle)
A to jsem vystřídal (jestli si dobře vzpomínám) :
- Dukovany (tam jsem byl poslán "za odměnu",  když jsem předčasně ukončil ČVUT a tím jsem zradil důvěru dělnické třídy, kteří takovou šanci neměli - to je citát)
- teplárna Praha Malešice,
- rozvodna Praha Řeporyje,
- rozvodna Postoloprty (jako zástupce stavbyvedoucíh o - mimořádně deprimující zkušenost  (plc))
- rozvodna Nový Hradec
- elektrárna Trutnov-Poříčí

Citace: Miroslav Minařík  05.12.2014, 20:02

Musím přiznat, že takovou praxi, jakou jsme získávali tam, dnes těžko někde dnes seženete.

S tím souhlasím (ale v mém případě ironicky). A doufám, že už nikdy nebude tak zle, abych si podobnou praxi zopakoval.  (dabel)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana