Lze mít v bytě nevypnutelný rozvod elektro?
bigboban:
Popíšu situaci v jednom bytě:
1) Klasický panelákový byt, papundeklové jádro, vedle jádra kuchyň.
2) V jádru vypínače mimo jiné na ventilaci WC, v kuchyni digestoř.
3) Ve stoupačkách 30 let stará "rozvodnice" ve formě těch tmavě hnědých bakelitových krabic, z toho i do toho hromada hliník kabelů.
No a teď co jsem vyzkoumal:
A) Když vypnu hlavní přívod do bytu tak digestoř stále svítí bludičkou, ventilace na WC i v digestoři stále maká.
B) Jedna z krabic v "rozvodnici" na WC stále pod napětím.
C) Reálně probíhá bytem společný domovní rozvod centrálního ventilátoru, na fázi je jako spínač zapojená ta digetoř a jeden vypínač v jádru.
A teď dotaz - NEODPORUJE TO PŘEDPISŮM? Docela mě děsí že mám v bytě 30 let starou ohnilou krabici co je stále pod proudem (co já už jich viděl vyhořelých!) a především to NEMOHU VYPNOUT!
Může být v bytě obvod který nejde vypnout hlavním jističem pro daný byt?
Radek Červený:
Jedná se o typové řešení používané v panelákové výstavbě. Těmi kabely teče víceméně proud potřebný pro ovládačku stykače střešního ventilátoru a vzhledem k jeho zátěži je riziko požáru minimální, i když netvrdím, že není.
Mnohem větší riziko pro požár či úraz elektřinou je laické šťourání a bádání. Toto odporuje předpisům, protože se jedná o práci na VTZ.
Každý průměrný elektrikář v případě potřeby ví, kam si má jít toto vedení vypnout. Spal bych klidně dál, jen si nedávejte polštář moc blízko zásuvky v hliníku a síti TN-C. Tam bych čekal mnohem dřív, že vyskočí čert z elektriky :)
Jiří Schwarz:
Pro velké šťouraly:
také existuje něco jako "inverzní zapojení blokování", kdy do rozvaděče přichází fáze, ze které drží stykač zapojení proti N (PEN).
Je to v některých starších bytovkách, kde byl společný přijímač HDO a jeden z důvodů byl, že "připojit druhý konec stykače na N je jednodušší, než najít správnou fázi při spínaném N.
Takže vypnete si hlavní vypínač v rozvaděči (pokud tam je) nebo si vypnete byt hlavním jističem před elektroměrem a pořád do rozvaděče jde fáze, pořád v něm drží stykač...
Taky to v jisté době bylo "typové zapojení", elektrikář by měl znát, že něco takového existuje, měl by s tím počítat, měl by to poznat...
František Šohajda:
Mě vždy velmi fascinují lidé, lépe řečeno výkumníci ,co hrabou do elektriky, pak mají strach že v bytě bydlí dlouho, mají tam něco odněkud a může je to poškodit (zle)
Kdyby si sem tam nechali udělat revizi,mohli by vklidu spát ! ;D ;D ;D
bigboban:
"Líbí" se mi místní velice častá odpověď typu "jsi amatér tak co do toho šťouráš!". K tomu snad jen to že nejsem amatér a to jak elektrotechnic e rozumím tu přeci nikdo neví. Mám na to školy akorát mě leta živí něco jiného než zapojování drátů a proto ten dotaz. Normy se vyvíjejí a já ty poslední neznám a proto jsem položil jasný dotaz zda neporušuje nějakou normu obvod 230V v bytě co nejde (jednoduše) odpojit. Na to kupodivu vůbec nikdo neodpověděl. Norma to klidně může být ne elektrotechnic ká ale třeba protipožární apod.
A mimochodem někdo kdo napíše "Každý průměrný elektrikář v případě potřeby ví, kam si má jít toto vedení vypnout" asi nikdy nebyl v paneláku. Co panelák to originál. Najít jistič může trvat 10 minut a taky týden. Mimochodem nedávno byla v TN reportáž jak v domě tekla voda a zaboha nemohli najít hlavní uzávěr. Přitom ten je jen jeden a jističů jsou v paneláku desítky. Proto mě dost zásadně deptá to co jsem popsal v dotazu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana