Jaké značení vodičů předcházelo L1/L2/L3?
Kamil Novák:
Citace: František Šohajda 02.06.2013, 14:04
Krásná malůvka ! (jednicka)
Nojo, ale tu Pendu nulovanou nemají!
TO Václav 3: (poklona) za obsáhlý exkurs do historie. Přiznám se, že něco takového jsem od vás očekával. Bod! (jednicka)
Milan Hudec:
Citace: Daniel Hudzík 02.06.2013, 14:16
Len sa mi moc nepaci, ze privodny PEN ku zasuvkam ide najskor na N a potom klemou na PE.. ale inak suhlasim, je to krasne
Dane, nebylo náhodou u prastarých zásuvek propojení PE/N "z výroby" (býval tam takový bazmek "mosazná propojka", jen nevím zda se doplňoval až při montáži nebo tam byl už z výroby).
František Šohajda:
Citace: Daniel Hudzík 02.06.2013, 14:16
Len sa mi moc nepaci, ze privodny PEN ku zasuvkam ide najskor na N a potom klemou na PE.. ale inak suhlasim, je to krasne
OK... já to neberu odborně, ale jako historický kousek....věda jde dopředu...co víme dnes my, oni nevěděli ! ;D ;D
kbulda:
Ale napěťový chránič už znali.
Václav Třetí:
Napěťový chránič (tehdá pod označením ochranný jistič) je již popsán a vyobrazen v knize Cyrila Macháčka "Domovní elektrické instalace" z r. 1951 a přesně toto provedení jsem měl tu čest potkat před mnoha léty v objektu, který byl dostavěn v r. 1948 (já tam byl asi 1975, instalace byla původní, viditelně bez zásadnějších změn), takže předpokládám, že se začal vyrábět již někdy v rozmezí let 1945 až 48.
V knize "Uzemnění a jeho kontrola" z r. 1958 již C. Macháček píše o proudovém diferenciálním chrániči. Popisuje jeho vlastnosti a výhody oproti napěťovému chrániči. Celá kapitola o chráničích v této knížce je poměrně dlouhá a zajímavá, na jejím konci je odstavec, který si dovolím citovat:
"Diferenciální proudový chránič je poněkud složitější a tím i dražší než chránič napěťový, proto u nás do praxe ještě nepronikl, přestože v cizině se ho často používá. Jeho velké přednosti při snižování úrazovosti a zabránění škodám si však vynutí jeho uplatnění i u nás."
Je smutné, že od napsání tohoto odstavečku, do doby skutečného začátku masivnějšího používání proudových chráničů u nás uplynulo zhruba 40 let. Jeho knihy byly velmi progresivní, velkou část schemat rozvodů v nich kreslil jako pětivodičovou soustavu, byl zřejmě dost předvídavý a byla velká škoda pro naši silovou elektrotechnik u, že zemřel velmi brzy, ve věku 47 let v roce 1959.
P.S. Tak mi napadá otázka na kol. kbuldu, zda neví co bylo příčinou jeho smrti, mě se nic víc, než je malý nekrolog s jeho fotografií v knize "Rádce instalačního elektromontéra" nepodařilo najít.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana