Co se stane při záměně primáru a sekundáru u transformátoru?
raj:
Zachovám.
Oddělovat to bude.
O napětí žádná norma nic neříká - a navíc přece nejsou závazné ... :D
Petr M:
Citace: Jiří Schwarz 30.05.2013, 09:32
Ještě existuje jedna možnost.
Přestavte si oddělovací trafo, které má poměr vinutí 1:1. Ale není to přesně 1:1, to trafo někdo navrhnul tak, aby při cca 80% maximálního výkonu bylo výstupní napětí stejné jako vstupní.
Takže při menším zatížení máme na S větší napětí než na P.
Konkrétně napětí v síti 240V (proti tomu je problém protestovat) a napětí na S 250 - 252V.
Mohu trafo zapojit "obráceně", prohodit P a S, aby mi to místo zvyšování snižovalo napětí o těch 4 - 5%. Funkčně je to jasné, ale zachovám bezpečnost?
Napětí je zhruba stejný a izolace mezi vinutíma taky nedokáže rozpoznat, na které straně že je to vinutí uzeměno. Nárůst oteplení kvůli těm pár procentům... no, pokud je to poctivý trafo, bude furt topit míň, než ty poddimenzovaný potvory v čínským rádiu.Takže v tomhle případě bych z toho taky strach neměl. Ju takhle kdyby to bezpečnostní trafo mělo být na SELV, to už by byla jiná.
Jiří Kasal:
(poklona) všem za odpovědi. Od teď jsem poučen a snad primar se sekundárem nikdy nezaměním.
Jinak ještě jedna otázka na kterou mi zatím nikdo neodpověděl. Ptal jsem se, za kolik korun lze takový tranformátor prodat (dejme tomu, že je na 230/24 V a dodává 2A). Pokud někdo znáte stránku, kde se prodávají, byl bych rád, kdyby ji sem někdo hodil.
Také mám ještě jednu otázku ... za kolik lze prodat tu tlumivku (obrázek 1 - 3)?
Chci jen orientační částky a ne úplně přesné, abych věděl, kde se to zhruba pohybuje.
PS: (poklona) panu Petr M ... takto nějak si představuju, že mi to vysvětlí.
Lukáš Malík:
Citace: Jiří Kasal 30.05.2013, 17:58
Ptal jsem se, za kolik korun lze takový tranformátor prodat (dejme tomu, že je na 230/24 V a dodává 2A). Pokud někdo znáte stránku, kde se prodávají, byl bych rád, kdyby ji sem někdo hodil.
Také mám ještě jednu otázku ... za kolik lze prodat tu tlumivku (obrázek 1 - 3)?
Za tolik, na kolik si to ceníte...
Co třeba aukro? Nebo se podívat na jiné inzertní servery? Stačí hledat.
Na co budete prodávat tu tlumivku a komu, prosím vás? :D :D
Fuk Tomáš:
Citace: Jiří Kasal 30.05.2013, 17:58
...Jinak ještě jedna otázka na kterou mi zatím nikdo neodpověděl. Ptal jsem se, za kolik korun lze takový tranformátor prodat (dejme tomu, že je na 230/24 V a dodává 2A). Pokud někdo znáte stránku, kde se prodávají, byl bych rád, kdyby ji sem někdo hodil.
Nový, se zárukou, koupíte za cca 400 Kč.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana