Lze použít původní zásuvky a vypínače do nové elektroinstalace?
Lukáš Malík:
Citace: pafel 25.05.2013, 15:36
Jak čtu vaše odpovědi, tak opravdu bude nejlepší, když vyměním úplně vše(zásuvky i vypínače).
No jistě, to je rozumné. Pokud jde o úsporu, tak tady neušetříte.
Jiří Schwarz:
Po 30 létech bych očekával, že tam už bude i "pár kousků" vyměněno, takže "co kus, to originál"?
Máte tam rozvody přímo pod omítkou, nebo snad v trubkách? Pokud budete sekat "pro nové kabely", alespoň pro zásuvky vyměňte i krabice. Za ta léta jsou křehčí, závity se poškozují, objevují se praskliny a především zásuvka "musí držet" ve zdi pořádně!
Navíc bych očekával, že po 30 létech od původní instalace máte jiné požadavky a bylo by dobré nějaké rozumné rozšíření. Navíc alespoň pro koupelnu a okruhy, kam se připojují spotřebiče používané venku, byste neměl zapomenout na proudový chránič...
Jaroslav Hasala:
Pokud bych měl nějak jednoduše reagovat na původní otázku :
V zásadě ano, po nějaké kontrole původních přístrojů je to možné, ale má to smysl ?
Pokud chcete minimalizovat náklady na instalaci, můžete použít některé levnější typy zásuvek a spínačů.
Ovšem vyhnul bych se "výhodným" nabídkám z různých BAU - marketů, toto zboží má obvykle problémy s kvalitou a ve finále to obvykle ani není až tak levné.
Osobně v podobných situacích používám přístroje ABB, řada SWING.
Možností je celá řada, téměř každý větší výrobce má nějakou "ekonomickou" řadu přístrojů.
Jakub Janoušek:
Koukám, že p. pafel to má jak u mě doma (momentálně provádím výměnuveškerýc h el. rozvodů z AL do Cu). Vypínače šli v první vlně výměn a kdyby krabice na montáž zásuvek nepamatovali strejdu Stalina (jsou moc mělké), tak bych tam už dávno měl ty nové značky ABB co se mi válí na stolku v pokoji. Snad už dorazí ty nové LK 80X28 2ZK a 2R.
PS: Vzhledem k rozvodům světel a tomu, že to potáhnu v lištách, jsem se rozhodl udělat komplet osvětlení bytu v LED páscích na Alu profilech. Minimálně je to dobrá investice do chodbičky/předsíně.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana