Bude dostatečné dimenzovaný rozvaděč 24 modulů nebo 36?

<< < (4/5) > >>

Jakub Janoušek:
Jestli potřebujete nějakého cvalíka (vzhledem k počtu modulů a tím i počtu kabelláže),  doporučuji oslovit TMT Chrudim. Kolega v práci si nedavno dostavil dům a s nimi byl nadmíru spokojen.

http://www.NENÍ PODPOROVÁNO

Jan Franěk:
Stalo se v roce 2011

Vlastně je to hrozně jednoduché. Napíšu na internet, někdo mi poradí a těch pár jističů tam nastrkám během chvilky. Co všichni pořád maj s tím projektantem? SIce dělám něco úplně jiného, ale Pepa mi všechno pověděl, když jsme si dávali v neděli pivo po fotbale a není to nakonec žádná věda. Trochu mi s tím i pomůže. Vedle v obci je Lojza a ten mi to za pár stováků zreviduje.
Stejně jako auto jezdí na benzín, ne na papíry, stejně tak teče elektrika. Nějaké CE, štítek a podobné voloviny, vlastně na svícení nepotřebujeme.

7měsíců po té, sobota večer -

. Nejde nám boiler a nefunguje vodárna. Máme malé děti, nemohl by jste se přijet podívat? Von Pepa nějak nebere telefon. Asi bude někde na melouchu, nebo někde na grilovačce. Vlastně už jsme mu říkali, že nás to nějak zlobí, ale on se k tomu moc nestaví. Lojzu to taky nezajímá. On to prý nedělal, jen revidoval a to to bylo v pořádku. Máme si někoho najít, tak voláme.

zjištěno (bohužel nejsou fotky)
Patrový dům, 5 pokojů s kuchyní a garáž. 24m rozvaděč, úplně nabušený. Poškozený jistič a propojovací lišta vyhřátím. Jeden centrální chránič jako hlavní vypínač. Neustálé problémy s padáním (prý 3-5x v týdnu)

Provizorní oprava s tím, že doporučuju přerozdělit okruhy, rozfázovat to lépe a hlavně vyměnit rozvaděč za větší, aby se mohlo přidat i pár jističů. (i tři a čtyři vodiče do jističe na zásuvky)

Za týden jsem se dozvěděl (ne od investora)
Protože už to funguje, Pepa se nabídnul, že provede potřebné úpravy sám a o mnoho levněji než jiná firma. Jsou přece kámoši ne? Prý má doma nějaké zdemontované jističe a nechá je za dobrou cenu.

Investor volá, že nemusím ani dělat nabídku, protože to takhle funguje a jim to stačí. OK.
Pepa opět vyhrál a všichni jsou spokojeni. Jen ten zatracenej chránič pořád padá a padá. Ale už jsme si zvykli. ALe i tak, Nešlo by ho nějak "zkusit obejít"? To mi nedávno  řekl investor, když jsem se s ním náhodou potkal ve městě. TO je tak 3 týdny

Nejde o pravá jména. Podobnost případu s případy v jiné části republiky, jistě nebude náhodná, i když nepůjde o stejné osoby.

Je z toho nějaké poučení??

Lukáš Malík:
Pro investory (alá Pepa) veskrze žádné.

Vít Peňáz:
 (poklona)  všem za reakce, dnes jsem tu měl opravdového elektrikáře.. A bude provádět i celkovou rekonstrukci.. Sám říkal že pokud bych měl proudový chránič vždy pro celé patro a všechny obvody za ním,stačí chránič, který zároveň bude mít funkci hl. vypínače. V každém rozvaděči počítal minimálně 15% rezervu.

Pavel Horský:
Citace: Vít Peňáz  23.05.2013, 12:17

(poklona)  všem za reakce, dnes jsem tu měl opravdového elektrikáře.. A bude provádět i celkovou rekonstrukci.. Sám říkal že pokud bych měl proudový chránič vždy pro celé patro a všechny obvody za ním,stačí chránič, který zároveň bude mít funkci hl. vypínače. V každém rozvaděči počítal minimálně 15% rezervu.

Ze 30ti modulů je 15% 4,5 modulu, což je hoooodně slabá rezerva. To je jinak řečeno "hodně nabušený rozvaděč" s minimální rezervou.
Použití chrániče jako hlavního vypínače rozvaděče není zrovna nejšťastnějším řešení.
Při poruše jednoho z připojených okruhů za diskutovaným chráničem pak budou všechny rozvody bez napětí, což pro vás ve večerních hodinách znamená tmu a bezradnost. Věřte mi, že s odstraněním poruchy za chrániči má problém nemalé množství "elektrikářů".
Pokud chcete mít celou elektroinstala ci pod chrániči, pak doporučuji rozdělení okruhů min. na dva chrániče a nebo připojení nejdůležitější ch okruhů přes "chráničojistič e". S centrálním chráničem nemusíte být v budoucnu opravdu spokojený. Toť letitá praxe, to se v brožurách nikdo nedočte.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana