Je možné, že třífázový jistič se porouchá tak, že do bytu nejde jedna fáze?
M.Novák:
Je možné, že třífázový jistič (starý vice jak 12 let) se porouchá tak, že do bytu nejde jedna fáze?
K situaci došlo po vyhození jističe (žárovka v digestoři).
Po opětovném nahození v bytě přestaly svítit světla (4 světla) a fungovat zásuvky ve zdi (3 zásuvky).
Světla v bytovém jádře, zásuvky i sporák jdou (koupelna, WC, kuch. linka).
Po proměření bytových jističů (zkoušečka) jsem zjistil, že na prvních třech (horní šroub) není proud.
Připadá mi to, jako by do bytu nešla jedna fáze.
První tři jsou právě světla, zásuvky a jedna fáze od sporáku (ze tří).
Na elektroměru (starší analogový typ cca 10 let starý) svítí červeně dioda (před tím myslím nesvítila).
Hlavní jistič je za plombou. Předpokládám, že se budu muset obrátit na někoho z PRE distribuce.
Je to tak?
František Šohajda:
Ano může !!
Zrovna před měsícem mě zavolal zákazník že mu v RD nejde jen něco ?? Po zjištění byl Hl. jistič vadný, jedna fáze....a to byl asi 2 roky starý !.....
Jiří Kubík:
Pokud máte jistotu, že nevypadlo něco před jističem, vypněte všechny ostatní jističe v rozvaděči
a několikrát ten hlavní nahoďte a zase vypněte. Čím razantněji, tím lépe - třeba desetkrát.
Potom zase všechno zapněte a zkontrolujte.
Když to nepomůže volejte odborníka.
Jiří Schwarz:
Citace: Jiří Kubík 12.05.2013, 15:04
...
Když to nepomůže volejte odborníka.
A když to pomůže, raději zavolejte "odborníka" také, protože se problém může opakovat...
Další věc je, jestli máte včšechny 3 fáze již na přívodu na jistič, selektivita jištění je spíše z kategorie pohádek a přání a přerušenou pojistku v HDS již většina z nás při podobné situaci zažila.
Antonín Vaněk:
Ano je to možné. Občas se stane při vybavení 3fázového jističe, že už nezapne 1 fázi. Pokud bydlíte v domku, skontroloval bych i přívodní pojistky na domku jestli není 1 spálená.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana