Je elektroinstalace bez krabic nad vypínači a zásuvkami výhodnější?
Ludvík Kubík:
Citace: Daniel Reiský 10.05.2013, 23:34
No tak jedno to určitě není!
Spojovací krabice nad zásuvkami a vypínači = Zvýšený počet spojů ve vedení = zvýšený přechodový odpor (impedance) = zvýšený počet možných problémových míst = zhoršená estetika instalace a vyjma odůvodněných případu = i trochu "zastaralá" osobnost elektrikáře.
Podle mne je ideální spojování vodičů v nejhlubších typech instalačních krabic (výrobce neuvádím, elektrikáři ví, o čem mluvím) např. svorkami wago a jejich ekvivalenty a to pod přístrojem (zásuvkou, vypínačem apod.). "věnečky" jsou nejlepší v cukrárně (zle)
Ach jo, já jsem přeci zdůraznil, že největší problém je v tom, že není projektová dokumentace a zřejmě ani nebude výchozí revize. A to je zásadní problém!! Poukazovat na zastaralou osobnost elektrikáře, nebo na zvýšený počet problémových míst mi připadá nepodstatné, pokud nedodržím sled: projekt, realizace, revize. Mimochodem, napadněte mi připojení zásuvky přes dva věněčky!
Milan Hudec:
Citace: Ludvík Kubík 10.05.2013, 22:25
Zásadní problém vidím v tom, že evidentně nemáte projekt
Omlouvám a vážím si práce a znalostí kvalitních projektantů, nicméně v 80% případů vypracovaných projektů na rekonstrukci bytu se za několik tisícovek akorát dozvím, že projektant určil prostředí dle 20let staré normy, pak, že mám coby laik cosi, co ani nebudu mít v bytě dodržovat, no a pak je tam malůvka, kterou zvládne i provádějící průměrně schopný elektrikář za pár minut třebas na pytlík od mouky.
Jako laik to nemám šanci uchopit, a budu na projektanta bambulu koukat, coby na vědce, ale po poznání elektrikářskýc h terénů bych obecně prostě projekt na několik zásuvek a světel v bytě nechtěl, a ty prachy investoval raději do fíčka navíc a pod.
Milan Karvánek:
Dle mého názoru ano je to výhodnější.
Ale hlavním problémem je (jak již nakteří kolegové napsali), že na instalaci není vypracovaná realizační dokumentace a pravděpodobně se ani nepočítá s výchozí revizí.
Jinými slovy hlavním problémem zamýšlené instalace je již od počátku záměrné nedodržení platných norem a dalších předpisů a to jak ze strany investora (protože toto nepožaduje), tak ze strany elektrikáře (protože je ochotný to za těchto podmínek realizovat).
Jediné správné řešení je plně se držet platných zákonů a z toho mi vyplývá: projekt > realizace oprávněnou firmou > revize.
Jan Alin:
Na tuto otázku není jednoznačná odpověď. Jak kdy a jak pro koho. Mě osobně pohled na víčko krabice neuráží a kvalita svorek je dnes taková, že se nebojím zbytečných poruch. Já preferuji použít krabici tam, kde okruh pokračuje a systém bez krabic v koncových místech, např. záchod.
Ludvík Kubík:
Citace: Milan Karvánek 11.05.2013, 13:12
Škoda, že se zde v diskusích neuchytil můj návrh ze začátků Clusteru, že každý diskutující musí o sobě zveřejnit jakou má kvalifikaci a v jakém konkrétním oboru elektrotechnik y aktivně pracuje. Čtenáři by si potom mohli snáze utřídit hodnotnost odpovědí zúčastněných.
Pokud je to myšleno na mě, tak já mám §6, §8 a dva roky propadlé E2/A.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana