Je elektroinstalace bez krabic nad vypínači a zásuvkami výhodnější?

<< < (4/8) > >>

Milan Hudec:
Mimo odovůdněných případů obvodü se schodišťáky, kdy vodiče v krabici pro jistotu spojuji pájením, krabice používám u instalací kde neplatí zákon o  naschválu, kdy porucha vznikne v krabici, kterou nikdo nenajde

IM:
Citace: Martin H.  10.05.2013, 13:43

Väčšina ľudí však nepozná nikoho, kto by na chýbajúci či zlý hromo-bleskozvod doplatil.
Třeba pátrat na cintoríne.  ;D

Miroslav Minařík:

Smyčkování je jedna disciplína. Trubkování druhá.
Pokud zmiňuji intuici, pak dávám za pravdu Pavlovi, že kabelům je lépe v omítce.
Ovšem natažené prázdné trubky pro pozdější protažení dat jsou k nezaplacení.

Ukázkový dům plný zmršeností je blízko nás. Stavitel postaví tři byty za 2-5 mega s tím, že technická vybavenost se rovná paneláku z 60. let. A to bez uzemnění a prý naprosto zbytečného hromosvodu.
Dokonce ani přívodní kabel nedal do chráničky.

Ludvík Kubík:
Já bych to viděl tak, jestli se chcete dívat na krycí víčka na zdi tak si je tam klidně nechte dát. Je to úplně jedno. Zásadní problém vidím v tom, že evidentně nemáte projekt a pravděpodobně ani neuvažujete o výchozí revizi. V tom případě zkuste, pro jistotu, 1x otčenáš a 2x zdrávas.

Daniel Reiský:
Citace: Ludvík Kubík  10.05.2013, 22:25

Já bych to viděl tak, jestli se chcete dívat na krycí víčka na zdi tak si je tam klidně nechte dát. Je to úplně jedno.

No tak jedno to určitě není!
Spojovací krabice nad zásuvkami a vypínači = Zvýšený počet spojů ve vedení = zvýšený přechodový odpor (impedance) = zvýšený počet možných problémových míst = zhoršená estetika instalace a vyjma odůvodněných případu = i trochu "zastaralá" osobnost elektrikáře.

Podle mne je ideální spojování vodičů v nejhlubších typech instalačních krabic (výrobce neuvádím, elektrikáři ví, o čem mluvím) např. svorkami wago a jejich ekvivalenty a to pod přístrojem (zásuvkou, vypínačem apod.). "věnečky" jsou nejlepší v cukrárně  (zle)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana