Jaké je bezpečné napětí v bazénu?
Lukáš Rotrekl:
Citace: Jarda777 08.05.2013, 21:52
I když mám koupené trafo 24 V
A ještě pozor na rozdíl mezi pojmy transformátor a napájecí zdroj. Z transformátoru "poleze" AC. To sice ledkám nemusí vadit, ale ani to pro ně nemusí být dobře .............. ............
Radek Červený:
Ještě poznatek, každý a to i ípečkový pásek se nějak připojuje na napájecí vodiče. Já vím, že jsou k tomu origo konektory, ale tam bych to IP nevěřil, ani kdyby mi to raznicí bouchali do čela ;)
A jak bylo zmíněno, bacha ne na švédy, ale na sůl. Nevím, jakou máte vodu, ale slaná dokáže hezky leptat i plasty, záleží na typu plastu, a to je to co u toho pásku nevíme. A je to vůbec plast nebo nějaká pryskyřice?
Jarda777:
Já jsem už dotazoval výrobce, jestli je schopen zaručit vhodnost do bazénu s chlórovým čištěním. Transformátor by měl být DC a rovněž jsem se zeptal na ten SELV a použití do bazénu. Odpoví asi nejdřív zítra. Jen bych se ještě chtěl zeptat, kdyby se těch 12 V probilo do bazénu, co by to mohlo udělat?
Jan Kelbich:
Ještě bych upozornil na jednu věc : Jelikož tady bylo naznačeno, že hodnota bezpečného napětí pro el. zař. v bazénech se liší pro AC a DC (přestože jsem tušil - asi špatně - že je pro obojí 12 V) jde nejen o napětí zdroje AC nebo DC, ale v případě toho DC také o konstrukci : zda má jen usměrňovač, nebo také filtr a jaký (konstrukce a parametry), nebo je to spínaný zdroj apod. DC napětí na jehho výstupu může mít totiž různě velikou střídavou složku (a také různého průběhu a frekvence). I když se elektřiny nebojím, zrovna u toho bazénu bych to nepodceňoval.
Ostatně v případě bazénu nejede jen o úraz přímo el. energií, ale také např. o utopení po úleku atd....
Jiri Dvorak:
Vyz výše, s led-pásky ve spojení s vysokou vlhkostí ,nebo trvalým ponořením nemám dobré zkušenosti; pokud se jedná o model „z vrchu“ zalitý měkkou hmotou – pravděpodobně narazíte. Osobně jsem je zkoušel; vzorek jsem zakončil zalitím vodě odolným tmelem a smršťovací bužírkou a několik dní naložil do vody – vrchní průhledná vrstva začala druhý,třetí den měnit barvu na mléčnou a nakonec došlo k průniku vody.. Je možné že kvalitnější výrobek bude použitelný, na trhu jsou i pásky zalité v tvrdé hmotě která vodě pravděpodobně odolá, ale se zakončením bude vždy zřejmě trochu problém. Pokud budete kontaktovat běžné internetové prodejce s technickými dotazy, berte jejich informace s rezervou ( nechci se dotknout těch co vědí co prodávají a oboru rozumí).
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana