Je správná velikost jističe 16A pro světelný obvod o cca 4 svítidlech (60-100W)?

<< < (3/4) > >>

Ondra sev:
 (poklona)  za odpovědi.
Tedy pro kompletaci, je vhodnější 6A či 10A?
- Vedení cyky3x1,5 pod omítkou napájí 4 svítidla 60-100W -

Milan Hudec:
Pokud skutečně uvažujeme jen ony čtyři svítidla 100W, bude s velkou rezervou vyhovovat jistič 4A (zbytečně tak nenamáháme již tak ošizené kontakty vypínače při poruše nedokonalého zkratu).
Pokud k tomu přisypem trochu invence, tak navíc zvolíme jistič s co nejnižšší zkratovou oddolností, a máme o něco větší šanci nechodit při prasknutí žárovky nahazovat jistič předřazený a návdavkem máme o něco bezpečnější instalaci i z hlediska ochrany před úrazem (řekněme, že světla nejsou za chráničem, a čím "menší" jistič použiji, tím mám větší šanci, že včas vybaví i při poruše, která není přímo zkratem).   

Jakub Janoušek:
Nepujdem rovnou na 3 nebo méně Amper? ... a co takhle jistit to cele jen hřabíkem :D?

Já bych se držel 8-10 A

Milan Hudec:
Citace: Jakub Janoušek  06.05.2013, 16:03

Nepujdem rovnou na 3 nebo méně Amper? ... a co takhle jistit to cele jen hřabíkem :D?

Já bych se držel 8-10 A

Vzhledem k nedostatku informací o užívání osvětlení, jsem navrhl 4A, další nižšší v řadě je 2A, který by mohl při zapnutí všech světel najednou vypadávat.
Z jakého důvodu by měl být pro cca.400W odběru jistič pro 2kW, mě nějak uniká.

Jiří Schwarz:
Citace: Jakub Janoušek  06.05.2013, 16:03

...
Já bych se držel 8-10 A

8-10A?
8A mají ve výrobním programu jen někteří výrobci.
Takže já bych se držel "nejpoužívanějš ích" hodnot 6 nebo 10A.
Na 4 světla uvedená v dotazu je 6A naprosto dostačující se slušnou rezervou

A věřte kolegovi Hudcovi - pokud někdo dá na světelný okruh s předpokládaným odběrem řádově 2A, provedeném vodiči Cu 1,5mm2 jistič 16A, je to "velmi podezřelý "elektrikář",  já bych si na něj dal pozor a raději to nechal nezávisle zkontrolovat celé!

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana