Mohu přejít na síť TT?

(1/6) > >>

Jan Polínek:
Mám stavební rozvaděč a přívod do něj je dlouhý cca 60metrů o průřezu 4x6mm2 CU
Tak jsem se chtěl zeptat,jestli bych mohl z důvodu té délky, přejít na síť TT?
V případě,že ano, jak nejlépe provést uzemnění?

Jiří Schwarz:
Citace: Jan Polínek  28.04.2013, 12:29

Mám stavební rozvaděč a přívod do něj je dlouhý cca 60metrů o průřezu 4x6mm2 CU
Tak jsem se chtěl zeptat,jestli bych mohl z důvodu té délky, přejít na síť TT?
V případě,že ano, jak nejlépe provést uzemnění?

Délka asi nebude jediný důvod!
u kabelu 4x6mm2 mít zapojení L1, L2, L3 a PEN je špatně minimálně 15 let!
PEN by měl mít průřez 10mm2 Cu nebo 16mm2 Al a u pohyblivého přívodu by PEN bylo "ještě více špatně''!
Uzemnění na stavbě - ono se tak trochu nabízí spojení se základovým zemničem stavěného objektu. Ten má zpravidla dost dobré parametry.
U stavebního rozvaděče by vůbec nebylo špatné mít 2 nezávislá uzemnění, přivedená na rozvaděč 2 samostatnými přívody.
Přece jen nějaké to poškození se tam nedá vyloučit, spíše je tam takové nebezpečí celkem reálné.

Jan Polínek:
Citace: Jiří Schwarz  28.04.2013, 14:22

Délka asi nebude jediný důvod!
u kabelu 4x6mm2 mít zapojení L1, L2, L3 a PEN je špatně minimálně 15 let!
PEN by měl mít průřez 10mm2 Cu nebo 16mm2 Al a u pohyblivého přívodu by PEN bylo "ještě více špatně''!
Uzemnění na stavbě - ono se tak trochu nabízí spojení se základovým zemničem stavěného objektu. Ten má zpravidla dost dobré parametry.
U stavebního rozvaděče by vůbec nebylo špatné mít 2 nezávislá uzemnění, přivedená na rozvaděč 2 samostatnými přívody.
Přece jen nějaké to poškození se tam nedá vyloučit, spíše je tam takové nebezpečí celkem reálné.

Základový zemnič, tam není. Bouráme starou stodolu a ta nemá ani pořádné základy,natož tak zemnič :)
Zatloukl jsem tam do země, pozinkovanou zemnící tyč do hloubky cca 120cm.Mohl by jste mi prosím vás poradit,jak to jestě vylepšit?
Na vybavení chrániče by ta tyč měla stačit.

Jiří Buben:
To, že by zemnící tyč, kterou jste tam zatloukl stačila na vybavení proudového chrániče je sice hezké, ale proudový chránič není samospásný. Obzvláště na stavbě. U sítí TT je velice důležitá hodnota zemničů. Je proto prostý důvod. V sítích TT se na zemniči a tedy i na neživých částech k tomuto zemniči připojených, objeví v případě poruchy vyšší dotykové napětí než u sítě TN se srovnatelným zemním odporem.
Jestliže nebudete mít proudový chránič instalovaný na začátku toho dlouhého vedení ke staveništnímu rozvaděči, pak dost riskujete s ohledem na možné vnější vlivy.
Vylepšení zemniče je možné provést tak, že pokud se bude na pozemku stavět, tak je vhodné umožňují-li to podmínky a postupy jednotlivých prací nejdříve vybudovat základy se strojeným zemničem. Poté toto zemnění využít k přizemnění staveništního rozvaděče.

Přívodní kabel je položen definitivně (zakopán)? nebo se jedná o pohyblivý přívod ke staveništnímu rozvaděči? I to jsem už viděl.

František Šohajda:
Většinou postačí 3 ks zemnící tyče nebo T kusy dlouhé 150 cm ....cca 60 cm pod úroveň terénu...
Mělo by to stačit skoro všude mimo horské oblasti se skálou....

Jinak zvýšená ochrana přes FI 30 mA popř. dodatečné přizemění neživých částí....

TT bych nevyráběl, protože se od ní ustupuje moderními prostředky!!

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana