Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #54 kdy: 31.03.2013, 19:18 » |
|
Nejsou to jen okapové vytápěcí systémy. Ajťáci běžně zařízení na střeše považují za komponenty, u kterých se ochrana z ekonomických důvodů neřeší. Ale pak si člověk připadá jako "škodič", když někdo cítí potřebu pustit si do skříňky na střeše 230V a přijde "revizák" a na vstupu do objektu chce SPD1 s pořádným "zemnicím svodem". Anténa pod střechou je trochu problém i u tašek, pod plechem to vidím dost pesimisticky Na složitější na objekty se dá aktivní hromosvod, TIČR k tomu vydá souhlasné stanovisko a je po problému. Dokonce se to pak může udělat i podle již neplatné normy. Vyzkoušeno a funguje to. pana Vozobuleho a jeho partu, které mi to předvedla v praxi. Na semináři pořádaném ... na téma požadavků na elektroinstala ce to pan Vozobule zajímavě vysvětloval - legislativa je postavena tak, že přímý zákaz aktiváků není možný,... Takže když to projektant "spočítá a zdůvodní", RT to "změří a uzná za schopné provozu", TIČR nemůže suplovat činnost projektanta ani RT a nebylo by správné, kdyby se snažil jejich práci vyvrátit a navrhovat vlastní řešení...
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #55 kdy: 31.03.2013, 19:30 » |
|
Na semináři pořádaném ... na téma požadavků na elektroinstala ce to pan Vozobule zajímavě vysvětloval - legislativa je postavena tak, že přímý zákaz aktiváků není možný,... Takže když to projektant "spočítá a zdůvodní", RT to "změří a uzná za schopné provozu", TIČR nemůže suplovat činnost projektanta ani RT a nebylo by správné, kdyby se snažil jejich práci vyvrátit a navrhovat vlastní řešení...
RT to změří......, jenže tady v tomto okamžiku mělo vždy vše skončit.
|
|
|
|
Jan Alin
|
|
« Odpověď #56 kdy: 31.03.2013, 19:32 » |
|
Spíše bych řekl, dobře nám tak, blesk je spravedlivý, no a když vymýšlíme takové věci jako vyhřívané okapy, tak holt máme problémy, samozřejmě nesmíme opomenout ani skutečnost, že hromosvodařina spíše vystoupila ze svého stínu a nemúže ji dnes dělat každý moula, no a když tyto dva aspekty sečtem, tak se nedivme.
Blesk je spravedlivý a nikdy nečetl žádnou normu. Vyhřívaný okap je lepší než utržený okap, anténa na střeše prostě k dnešní době patří. Hromosvodařina se opravdu posunula někam dál než byla. Není divu, elektronika je daleko citlivější než byla instalace dříve ale momentální situace nahrává spíš fušerům a podvodníkům než odborníkům. To by byla nekonečná debata a když si člověk stěžuje na podvodníka, tak orgán dozoru prohlásí že je to vlastně na něm a nikoho to nezajímá. V takové situaci jsou pak normy zbytečné, nikdo je nepoužívá.
|
|
|
|
|
Jan Alin
|
|
« Odpověď #57 kdy: 31.03.2013, 19:35 » |
|
RT to změří......, jenže tady v tomto okamžiku mělo vždy vše skončit.
Jak to může skončit u RT, v době příchodu RT je už "vymalováno", změna je v té době už neproveditelná . U projektanta by to mělo končit, ten je na začátku.
|
|
|
|
Lukáš Rotrekl
|
|
« Odpověď #58 kdy: 31.03.2013, 19:41 » |
|
Pánové, teď jsem prostudoval normu na aktiváky. Tuším, že ji má indelec na svých stránkách. Narazil jsem na zajímavou věc, a to že dostatečná vzdálenost se počítá naprosto stejně jako u "franklinovskéh o" řešení. Vzhledem k počtu svodů pak samozřejmě musí narůstat do obludných čísel. Viděli jste, že by to někdy někde někdo řešil? Měl jsem aktiváků k nacenění v rukách dost a nepamatuju ani jeden, kde by tímto někdo zabýval. (Ostatně "frankliny" se tímto bohužel až tak neodlišují).
Sorry za offtopic.....
|
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....
Není mě jasné, jak je možné že spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.
|
|
|
Jan Alin
|
|
« Odpověď #59 kdy: 31.03.2013, 19:59 » |
|
.... Narazil jsem na zajímavou věc, a to že dostatečná vzdálenost se počítá naprosto stejně jako u "franklinovskéh o" řešení. Vzhledem k počtu svodů pak samozřejmě musí narůstat do obludných čísel. Viděli jste, že by to někdy někde někdo řešil? .............. .......(Ostatně "frankliny" se tímto bohužel až tak neodlišují).
Sorry za offtopic.....
To není offtopic, to je část podstaty problému. Dokonce i kdyby to někdo řešil, v průběhu provozu dochází k tolika změnám, že vypočítaná vzdálenost stejně není někde dodržena a tím výpočet ztrácí smysl. Jestli mě někdo chce tvrdit, že dokáže např. průmyslovou halu zkontrolovat na tuto vzdálenost, rád se půjdu kouknout na to, jak to dělá, rád se přiučím. Takových časově nestálých věcí je v hromosvodařině víc. Stálost parametrů výše zmíněných vodičů HVI je jedna z nich. Hromosvod se nedělá na pět let ale na desítky let.
|
|
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #61 kdy: 31.03.2013, 20:18 » |
|
Ze svoji kanceláře v Olomouci vidím přímo na novou budovu přírodovědecké fakulty. Obrovská budova, která má na střeše jednu technologii za druhou, prostě střecha plná kovových ventilací, klimatizací a bůh ví čeho všeho a nad tím trčí uprostřed jeden aktivní jímač. Jinak prostě nic. Moc nechápu postup projektanta, ketrý navrhoval ochranu před bleskem. ...a já tady řeším blbé vyhřívání okapů. když tohle projde na stavbě, ve které je najednou třeba 1500 lidí, tak nechápu co si tady dělám hlavu... Pokud vím, tak celá Olomouc je chráněna aktivákem RCP centra naproti nádraží.
|
|
|
|
|
Lukáš Rotrekl
|
|
« Odpověď #63 kdy: 31.03.2013, 20:38 » |
|
když tohle projde na stavbě, ve které je najednou třeba 1500 lidí, tak nechápu co si tady dělám hlavu...
Zažívám podobné pocity dost často..... Pak si říkám, že to že to ostatní dělají blbě, neznamená, že to tak musím dělat taky... Pak sice vypadám občas jako blbec, když lovím informace ze zkušenějších kolegů a to kolikrát i opakovaně, než dojdu k tomu, že chápu proč má řešení vypadat tak jak vypadá, kolikrát švihnu stavařům s rozpracovaným projektem na stůl, že do tohoto mě nedotlačí..... ..., ale snažím se stát si na svým.... Stačí, že na stavbě pak vzniknou průsery, který se nepovede uhlídat nebo který se na papíře nepovede odhalit .......
|
|
|
|
|
|
Jan Alin
|
|
« Odpověď #66 kdy: 31.03.2013, 20:41 » |
|
.............. ......kolikrát švihnu stavařům s rozpracovaným projektem na stůl, že do tohoto mě nedotlačí..... ..., ale snažím se stát si na svým....
A to jde do té doby, než člověk zjistí, že by mohl mít hlad a děti by neměly na školu. Pak buď sleví z požadavků, nebo se jde živit něčím jiným.
|
|
|
|
Radim Blaťák
|
|
« Odpověď #67 kdy: 31.03.2013, 20:43 » |
|
Tak tedy konečné hodnocní z mé strany je takové, že se vlastně nic nevyřešilo. Bohužel je to asi nevyřešitelné. Zkusím si něco z diskuze vzít, a nějak to vyřešit. Potom třeba i napíšu, jak jsem to nakonec vyřešil. ...Pokud tedy z vás nebudu mít strach ...
|
|
|
|
|
|
Lukáš Rotrekl
|
|
« Odpověď #70 kdy: 31.03.2013, 20:48 » |
|
A to jde do té doby, než člověk zjistí, že by mohl mít hlad a děti by neměly na školu. Pak buď sleví z požadavků, nebo se jde živit něčím jiným.
S tímto nepolemizuju, naštěstí toto řešit nemusím, okruh stálých zákazníků už mě zná, že jsem magor a ti náhodní buď pochopí nebo už pro ně víckrát nedělám....
|
|
|
|
|