Jak sestavit kombinační obvod (Minoritní logická funkce)?
Pasecak:
Dostal jsem ve škole úkol na vypracování kombinačního obvodu dle přiloženého zadání. Nikdy jsem nebyl s elektronikou kamarád a tak vás prosím o pomoc. Nechci to po vás vypracovat, ale chci aby jte mi poradili...řpí padně nějak navedli na to jak to udělat. Chtěl bych to pochopit (bude se hodit u zkoušky Smile)
Zadání:
Citace
Minoritní logická funkce
V dílně pracují 4 stroje, které náhodně zastavují svoji práci a vyžaduji zásah obsluhy. K obsluze jsou určeni dva pracovníci, každý z nich může obsluhovat současně jen jeden stroj. K zajištění plynulé výroby musí běžet neustále dva stroje. Navrhněte logický obvod, který přivolá další obsluhu, je-li nebezpečí narušení plynulosti výroby.
Log. proměnné:
Jednotlivé stroje běží.
Log. funkce:
Přivolání další obsluhy
Pomohli byste mi prosím?
Jirka Š. Svejkovský:
if ((A and B and C) or (A and B and D) or (A and C and D) or (B and C and D)) then VOLAT
A, B, C, D = NOT JEDE
Realizovat lze reléově, logickými obvody i programově. Nakreslete si booleovskou tabulku.
Jiří Schwarz:
Kdy je třeba volat dalšího člověka?
Když bude stát jeden stroj nebo když už budou stát dva?
Pokud 2, tak by šlo dát 6 dvouvstupových hradel (A-B, A-C, A-D, B-C, B-D, C-D) takže se vyhodnotí zastavení 2 strojů současně a výstupu z těch 6 hradel "sečíst"
Podle toho, jestlo bybe u běžícího stroje vysoká nebo nízká úroveň (log. 1 nebo log. 0) je třeba zvolit hradla AND, OR, NAND nebo NOR
Jirka Š. Svejkovský:
Pochopil jsem to tak, že volám posilu, když stojí 3 stroje.
Martin H.:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 29.03.2013, 16:42
Pochopil jsem to tak, že volám posilu, když stojí 3 stroje.
Keď stoja 3, to je už narušenie výroby. Zadanie hovorí o nebezpečí narušenia. Ja som to preto pochopil, že mysleli stav, keď stoja 2 stroje. Ale prakticky by to malo byť 2, 3, alebo všetky 4.
not (ABC or ABD or ACD or BCD)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana