Jak zapojit zasuvku na HDO?
Jiří Schwarz:
Zásuvka pro pračku nebo jiný spotřebič spínaná signálem HDO je pořádný nesmysl.
Není takovou vyjímkou, že je doba "NT" nějak zkrácena a pračka nemusí stihnout celý program. To tam necháte namočené prádlo další hodiny, až poběží NT znovu?
Mrazák? Stačí malá chybička a obsah mrazáku budete složitě likvidovat!
V době, kdy běží NT, platí tento tarif pro všechny odběry, "blokované i neblokované" (kromě vyjímek, kdy někdy v minulosti osazovaly např. ZČE druhý elektroměr jen pro blokovaný okruh), takže lepší využití má nějaký programovateln ý časový spínač,když se to "nestihne" za NT, doběhne to ve VT
A pokud někdo zapojí zásuvku a označí ji "na HDO", pravděpodobně tam bude napětí pouze při NT, ale s určitostí by to věděl ten, kdo to zapojoval.
Václav Třetí:
Zásuvka ovládaná HDO smysl při použití na pračku má. Nejkratší interval u osmihodinové akumulační sazby trvá dvě hodiny, což stačí obvykle u všech praček i na nejdelší program s vyvářením, které se dnes již moc nepoužívá, programy na běžné prádlo si vystačí tak s hodinou.
Pro mrazák je to dost nesmyslné, obvzlášť v letním období nebo v bytě, kde nelze mrazák umístit do chladné místnosti (tím se docílí daleko víc úspor).
Určitě má smysl i pro udržování nezámrzné teploty ve spolupráci s termostatem např. ve sklepě s domácí vodárnou v přes zimu nepoužívané chatě či chalupě.
U všech distributorů lze na internetu zjistit harmonogramy poskytování nízkých sazeb a ty jsou dnes až na malé vyjímky dodržovány - změny přicházejí v úvahu jedině při nějakých technických problémech. Využití má největší efekt u sazby akumulační, kde je nejvyšší rozdíl mezi cenou 1kW v NT a VT. U sazby pro přímotopy to v současnosti moc velký efekt nemá.
Pavel Horský:
Především je k přiznání jakékoli sazby nutné splnit jasně dané podmínky distributorem energie. "Levný tarif" na pračku, mrazák nebo jiné vámi popisované "bejkoviny" zcela jistě nedostanete. Pokud zalžete a tarif získáte podvodným prohlášením, potom se vystavujete kontole České energetické inspekce a tam už jde o nemalé peníze při platbě uložené pokuty. Není to dlouho, co jsem se s takovým případem setkal a nechtělo se mi tomu věřit. Tak pozor!
Václav Třetí:
to kol. Horský:
Já osobně svůj příspěvek bral ve smyslu dalšího možného využití tarifování u existujícího odběru pro boiler nebo akkukamna. Nikoho navádět k podvodům nehodlám. Co se týká případné kontroly, která odhalí neexistenci akumulačního spotřebiče, tak vím asi o dvou případech, kdy po výměně kotle ÚT za plynový s ohřevem vody majitelé domu zrušili boiler a zapomněli odhlásit tarif. Pokuty nebyly zrovna malé. Že by někdo podvodně získal tarif bez zapojení patřičných spotřebičů, tak s tím jsem se prozatím nesetkal, ovšem nic není v této zemi nemožné.
Pokud považujete za bejkovinu udržování nezámrzné teploty v prostoru domácí vodárny, tak je vidět, že neznáte, jaké problény to přináší. Čerpadlo se prakticky nedá dokonale odvodnit a pokud se o to pokusíte, tak se zase uvnitř vytvoří koroze a je problém ho na jaře rozchodit a nemít systém dlouhou dobu plný rezavé vody.
František Šohajda:
Citace: Pavel Horský 27.03.2013, 07:36
Především je k přiznání jakékoli sazby nutné splnit jasně dané podmínky distributorem energie. "Levný tarif" na pračku, mrazák nebo jiné vámi popisované "bejkoviny" zcela jistě nedostanete. Pokud zalžete a tarif získáte podvodným prohlášením, pakse vystavujete kontole České energetické inspekce a tam už jde o nemalé peníze při platbě uložené pokuty. Není to dlouho, co jsem se s takovým případem setkal a nechtělo se mi tomu věřit. Tak pozor!
Zatím jsem se s nějakým náznakem BU-BU ze strany ditributora nesetkal....(za celou elektro praxi!!, a to je už nějaký pátek...)
Už jsem viděl ledas co zapojené, náznak-nízká sazba udajně na boiler,žádné spínání něčeho!!
Až na přání majitele jsem tam dodělával blokování....H DO bylo zapojeno, ale odvodní spínací vodiče nikdy nebyli namontovány,natož tak zapojeny cca v provozu 20let,HDO řádně zapečetěno!!...jak RD tak malé firmy.
ASI ve 3 případech..... ....
A další a další zapojení, které mě někdy pořádně propotilo košili, když jsem domyslel co by se mohlo stát !
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana