Jaká závada přichází v úvahu, když na vypnutém sporáku svítí oranžová kontrolka?
jirka2504:
Jde o elektrický sporák Gorenje s klasickými plotýnkami a troubou. Začalo to včera, sporák je starý cca 3 roky. Kontrolka svítí, i když jsou všechny plotýnky i trouba vypnuty a studené. Ne, že by to vadilo funkci, ale jde o "kontrolní pohled", když třeba odcházíte z bytu a dřív jsme se mohli ujistit, že je sporák vypnutý právě díky té původně zhaslé kontrolce.
Nevím teď přesně jaký typ sporáku to je, ale možná se ty sporáky v konstrukci až tak neliší.
Filip Dobiáš:
U Vašeho sporáku bude nejspíš použita k signalizaci doutnavka. Její svit mohou způsobovat nečistoty v přepínači, které způsobí svodový proud a následné rozsvícení doutnavky.
Bude to chtít zkontrolovat přepínače a případně je vyčistit.
Milan Karvánek:
jj tuhle závadu na jednom prehistorickém sporáku provozovaném na letní chalupě mám taky. Ta signálka normálně svítítila když byla zapnutá trouba, napájená je z okruhu termostatu trouby. Alespoń v mém případě to souvisí zřejmě s mechanickým opotřebením toho termostatu a "ovládacího kolečka", krátce po té, co se závada objevila prvně se dala signálka zhasnout poklepáním a pootočením kolečka termostatu, teď už to ale nejde, zřejmě se to definitivně vyžužlalo. Už to neřečím, sporák stejně za pár roků vyhodím, celý sporák vypínám sporákovým vypínačem s doutnavkou a mám jistotu, že je vypnuto :)
Oldřich Morávek:
Jednou jsem se s tím setkal u stařičké Mory.
Tenkrát byl mrtvý plošný spoj ovládání termostatu.
Jiří Kubík:
U tohoto moderního sporáku je použita doutnavka která se rozsvěcí při zapnutí čehokoliv.
Zapojení bude asi složitější, protože jenotlivé topné elementy jsou napájené z různých fází
a jednoduché připojení na doutnavku z přepínačů nepřichází v úvahu.
Že by nějaké snímání proudů v N vodiči ?
Mám ho také a schema zapojení se mi nepodařilo nikde najít.
U starých typů byla jenom doutnavka, která signalizovala sepnutí termostatu trouby.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana