Musí mít objekt vždy pojistkovou rozpojovací skříň?
Milan Karvánek:
Situace: areál firmy skládající se z více samostatných budov, v samostatném zděném pilíři je instalována rozpojovací pojistková skříň RS1, napájená hlavním kabelem z el.měr. rozvaděče RE, umístěného v jiném zděném pilíři na hranici areálu zvenku. V RS1 jsou nožovkami odjištěny napájecí kabely jednotlivých budov, tyto kabely jsou zavedeny vždy z RS1 bez přerušení do hlavního rozvaděče HR 1...n v každé budově.
V areálu se přistavuje jedna nová budova č.5, bylo navrženo její připojení stejným způsobem jako ostatní tedy jištění v RS1 > kabel do HR 5. Od jakéhosi konzultanta se ozval hlas, že na nové budově č.5 musí být zvenku na fasádě instalována další rozpojovací skříň s nožovými pojistkami a teprve z ní napájet hlavní rozvaděč budovy č.5 HR5.
Napadá někoho na základě jakého předpisu či normy by byl takovýto požadavek relevantní?
Ivan Polínek:
Nevím o žádném předpisu, který by něco takového nařizoval, v takových to případech požaduji doložení požadavku normou, předpisem, vyhláškou a pod. Jinak to považuji za standardní JPP (jedna paní povídala) (dance)
Pavel Horský:
Milane, tak jsem hledal a nic nenašel, nehledě na to, že mě vůbec nenapadá, proč by to tak mělo být. Neměl by ten tvůj konzultant předložit z čeho pramení jeho požadavek?
Jiří Buben:
Napadlo mě, že dotyčný hlas si může myslet, že takové řešení je jediným možným řešením jak splnit požadavek vyhlášky 268/2009 Sb., kde se mimo jiné uvádí v §34, že "každá stavba musí mít trvale přístupné a viditelně trvale označené zařízení umožňující vypnutí elektrické energie". Tuším, že lze hlavní pojistkovou skříň za takové zařízení považovat.
Jinak mě nic nenapadá jakým předpisem by to bylo nařízeno.
Milan Karvánek:
Citace: Jiří Buben 12.03.2013, 20:09
...vyhlášky 268/2009 Sb., kde se mimo jiné uvádí v §34, že "každá stavba musí mít trvale přístupné a viditelně trvale označené zařízení umožňující vypnutí elektrické energie". Tuším, že lze hlavní pojistkovou skříň za takové zařízení považovat.
No to je sice pravda, ale i hlavní vypínač hlavního rozvaděče budovy té definici vyhoví, myslím.
Co nějaký předpis hasičů? nevíte někdo?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana