Čo je to elektrické napätie?

(1/3) > >>

qwertz:

Nechcem odbornú definíciu, typu "je to rozdiel potenciálov" tú si nájdem na internete.
Potrebujem to preložiť do ľudskej  reči, lebo moc mi to nejde do hlavy.

Miroslav Minařík:
Citace: qwertz  10.03.2013, 14:28

Nechcem odbornú definíciu, typu "je to rozdiel potenciálov" tú si nájdem na internete.
Potrebujem to preložiť do ľudskej  reči, lebo moc mi to nejde do hlavy.

Když se držíte radiátoru, ten má poteciál vůči zemi 0V protože je se zemí spojen.
Pokud se druhou rukou dotknete fázového vodiče pod napětím, ten má potenciál vůči zemi 230V.

Tedy potenciál na radiátoru vůči zemi 0V.
Potenciál na vodiči vůči zemi 230V.
Oba potenciály se chtějí srovnat podobně jako třeba spojité nádoby s tekutinou.
Pokud se stanete vodičem mezi potenciály poteče vaším tělem vyrovnávací proud.

Možná to vysvětlí někdo lépe a třeba i přiloží obrázek.

Milan Hudec:
Nabuzený muž je ono napětí, čím bude dotyčná hezčí, tím menší odpor k ní cítíme a tím bude silnější proud, přičemž čím je proud silnější, tím  ono původní napětí poklesne, tomuto jevu se říká tvrdost zdroje

Jiří Schwarz:
Naznačte svoje vzdělání a k čemu výklad potřebujete a mi se pokusíme tomu přizpůsobit výklad.

Elektrický proud je pohyb elektronů, některé jevy se dají přibližně popsat na proudu vody.
Např. napětí je možné přirovnat k hladině přehrady a hladině řeky za přehradou (napětí je něco jako ten rozdíl hladin). Čím větší je rozdíl hladin, tím větší pak vznikne proud, pokud se otevře přepad...

Lukáš Rotrekl:
Nebo si doplňte místo přepadu (přepěťová ochrana - proti příliš vysokému napětí - hladině) vpusti s různým průměrem potrubí - odpor, čím větší potrubí tím menší odpor...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana