Může se stále používat barevné značení CYKY 5Cx6?

<< < (3/6) > >>

František Šohajda:
Citace: Pavel Horský  28.02.2013, 13:56

Dokonce se s tímto označením stále setkávám v nových PD. Staří projektanští pardálové tak nějak nehodlají přejít na značení "J" a "O" místo "C"a "A". TEn samý púroblém je např. s bývalým označením kabelů CYSY.

TAké to mám vžité jako "C" a když ho kupuji ve velkoskladě už mě znají. ;D ;D

Jan Franěk:
Citace: Pavel Horský  28.02.2013, 13:56

Dokonce se s tímto označením stále setkávám v nových PD. Staří projektanští pardálové tak nějak nehodlají přejít na značení "J" a "O" místo "C"a "A". TEn samý púroblém je např. s bývalým označením kabelů CYSY.

Citace: František Šohajda  28.02.2013, 16:17

TAké to mám vžité jako "C" a když ho kupuji ve velkoskladě už mě znají. ;D ;D

Osobně jsem na tom podobně. Sice znám nové značení, ale tak nějak se mi ho nechce používat. Ve velkoobchodě zásadně používám staré značení, stejně jako při komunikaci s kolegy.
Podle mne bylo původní značení kabelů mnohem přehlednější.
Vím, že to nebude dlouho trvat a nezbude mi nic jiného, než se přizpůsobit. Prozatím "úspěšně trucuju".  o:-)  ;D ;D

Václav Třetí:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  28.02.2013, 13:50

Přikázané barvy jsou pouze zeleno/žlutá a světle modrá. Pokud seženete kabel, který má fáze růžovou, bílou s kytičkama a červenou, klidně ho použijte (bude-li mít CE).

Já bych zase tak benevolentní nebyl, pokud má kabel barvy fázových žil č-h-č je plně srovnatelný s novými kabely s fázovými žilami barev č-h-š. Jedná se pouze o kabel staršího provedení, jen se musí dávat více  pozor na správné pořadí fází - hlavně tam, kde je to potřeba. Požadavek na zeleno/žlutý (pruhovaný) a modrý vodič pro PE a N nelze obejít.

K novému značení kombinace žil v kabelech mohu říct jen to, že ho znám a pokud možno nepoužívám, protože nevím, proč používat, něco tak nedokonalého byť novějšího. Staré značení A,B,C,D bylo jednoznačné, dnes se pod O schová A i D a někteří elektrikáři si potom myslí, že mohou dávat do vypínačů kabely s kombinací barev žil modrá - hnědá.

Skladníci obvykle znají obě značení, pokud něco popletou, tak mám spíš zkušenost, že je to při zadání požadavků podle nového značení.

Radim Strycharski:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  28.02.2013, 13:50

Přikázané barvy jsou pouze zeleno/žlutá a světle modrá. Pokud seženete kabel, který má fáze růžovou, bílou s kytičkama a červenou, klidně ho použijte (bude-li mít CE).

Tomu nějak nerozumím. Jak si potom vykládáte čl. 514.3.Z2 a Z3 ČSN 33 2000-5-51 ed. 3?

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Radim Strycharski  01.03.2013, 08:26

Tomu nějak nerozumím. Jak si potom vykládáte čl. 514.3.Z2 a Z3 ČSN 33 2000-5-51 ed. 3?

Nojo, je to tam, ve staré 5-51 to nebylo. Pořád je to ale v souladu s normou, pokud jsou vodiče černá - hnědá - černá.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana