Aky pouzit prierez vodica od RE do domu?
Petr Pavlíček 1:
Citace: Milan Hudec 01.03.2013, 09:23
Souhlas, celá soustava by měla být z nerezu.
A proč? Když se to může dělat i z FeZn?? Nic ve zlém, ale kolik instalací z nerezu už jste provedl? Já ani neslyšel o nikom, že by ji měl. Když bych šel do obchodu s el. mat. pro 50m nerez pásoviny tak to budou shánět až bůh ví odkud, protože na to nemaj odběratele....
Kalina Jiří:
Životnost objektu se předpokládá cca 150 let.
Pozinkovaný pásek v zemi vydrží maximálně 20 až 30 let.
V současné době bych si do vlastního objektu pozinkovaný pásek nikdy nedal.
Buď základový zemnič z obyčejné oceli s vývody z nerezu, nebo okružní uzemnění z nerezového pásku v kvalitě V4A.
Jan Alin:
Citace: Kalina Jiří 01.03.2013, 11:33
Pozinkovaný pásek v zemi vydrží maximálně 20 až 30 let.
Tohle jsem již slyšel několikrát, přitom sám jsem se dostal k zemničům, které byly celkem v pohodě po více než dvaceti letech. Z čeho tohle tvrzení vychází?
Kalina Jiří:
Ze skušeností při výkopech kolem objektů.
Například pozinkovaný pásek, po pěti letech od instalace měl orezlé fleky na cca 1/4 svého povrchu (zřejmě agresivnější zemina v průmyslovém prostředí).
U našeho paneláku postaveném před 25 lety začínají také problémy, jeden svod bylo nutno vylepšit zatlučením zemních tyčí.
Milan Hudec:
Uzemnění se dělá "na vždy", proto nerez.
Ono je v zásadě také možné stávající instalaci nn. v Al 2,5 rozšířit Al 2,5, dělá to někdo?
Že prodejce má problém se sháněním nerezu není přece důvod jej nepoužívat, jako zákazníka mne to skutečně nezajímá.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana