Co dělat, když se v návodu k ledničce píše: Přívodní kabel se nesmí prodlužovat?
Ján Garaj:
Citace: Kamil Novák 11.02.2013, 15:40
Jak už zde psal kol. Schwarz - proč by to měli dělat? :-\
Preto som hneď v prvom vstupe doporučoval poradiť sa so schopným a to je podľa mňa revizák, pozabudol som možno nechtiac, možno úmyselne na projektanta a zobral som mu vietor z plachty, nemohol už on navrhnúť onú revíznu správu. Ale čo keď tá drobná zmena=jedna zásuvka naviac si vyžiada zmenu istenia? Opäť je potrebný ten revizák. Pán Schwarc neutečiete mi z lopaty. Revizák je pre mňa posvätná osoba(chcel som napísať posvätné zviera). Vždy si ho beriem za svedka ku svojím výtvorom.
Jiří Schwarz:
Citace: Ján Garaj 11.02.2013, 17:18
... Ale čo keď tá drobná zmena=jedna zásuvka naviac si vyžiada zmenu istenia? Opäť je potrebný ten revizák....
A kdy?
Když od jedné zásuvky natáhnu ještě dlouhé vedení k další a dostanu se tak s impedancí smyčky nad nějakou hodnotu zajišťující automatické odpojení od zdroje podle platné edice "4-41"?
Ono by to mělo fungovat tak, že "projektant" si zjistí poměry v síti, navrhne to tak, aby "teoreticky" byly splněny požadavky norem. Ale je to v praxi reálná cesta?
Jiří Kubík:
Citace: Jiří Schwarz 11.02.2013, 17:00
Vážně?
V tom případě byste v podstatě "zakázal" do zásuvky jištěné "normálním jističem" připojit lampičku nebo jiný spotřebič s plochou vidlicí, protože ploché vidlice jsou zpravidla pouze na 2,5 (2)A a co kdyby tam někdo dal "místo žárovky zlodějku, atd...
Já píši o prodlužovacím kabelu.
- 3 žíly - na jednom konci zástrčka a na druhém zásuvka, který se zapojí do zásuvky ve zdi jištěné jističem 16 A.
Ne o dvojžilovém pevně zapojeném přívodu do lampičky, nebo třížilovém do el. předměto třídy 1.
Fuk Tomáš:
Vy si vážně myslíte, že laik, když strká 6A nebo 10A prodlužovačku do zásuvky, tak řeší, jak je ta zásuvka jištěna? V tom lepším případě max. zkoumá, jestli ta prodlužka utáhne spotřebič.
Jistič v instalaci jistí tu instalaci, ne to co je do zásuvky zapojeno.
Jiří Kubík:
Citace: Fuk Tomáš 11.02.2013, 18:44
Vy si vážně myslíte, že laik, když strká 6A nebo 10A prodlužovačku do zásuvky, tak řeší, jak je ta zásuvka jištěna? V tom lepším případě max. zkoumá, jestli ta prodlužka utáhne spotřebič.
Jistič v instalaci jistí tu instalaci, ne to co je do zásuvky zapojeno.
Nemyslím.
Hrůzných prodloužení už jsem viděl spoustu.
Ale panu Novikovičovi se jinak než takto tady odpovědět nemůže.
Je smutné, že se 1 fáz. prodlužovací kabely na nižší proudy než 16 A vůbec prodávají.
PS pro p. Schwarze -
Asi jsem měl ve druhé části použít termín tazatele - prodlužovací kabel a šňůru už do toho nemíchat .
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana