Co dělat, když se v návodu k ledničce píše: Přívodní kabel se nesmí prodlužovat?

<< < (3/9) > >>

Ján Garaj:
Určite aj u výrobcu niekedy se i mistr tesař utne. Ale čo keď má pán Švejkovský pravdu? Máte zle urobené rozvody,zapojíte zlú predlžovačku a máte na problém zarobené. Elektrika je prevít. Netreba ju podceňovať.

IM:
Citace: Ján Garaj  09.02.2013, 21:45

Ak urobíte novú zásuvku, je to zásah do VTZ a budete potrebovať novú revíznu správu, preto revíznych technikov.

Ale nikdo se na to neptal.  ::)

Martin Kurka:
Vážený pane Novikoviči,
chladnička bude asi zahraniční výroby a uvedené věta v návodu bude patrně překladatelsko u perlou.
Prodloužení přívodu a použití prodlužovačky jistě nebude totéž. Nahlédnutí do originálního návodu by ukázalo pravdu. Mám dojem, že podle legislativy je vám povinen prodejce dodat i návod v originálním jazyce výrobce.

Mj. pokud vás prodejce neupozornil na to, že  chladnička se nesmí napojovat do prodlužovacího přívodu, máte jistě právo na vrácení spotřebiče, protože je konstruován na jiné než standardní rozvody elektrické energie vyhovující všem národním předpisům a všem zvyklostem. Je to jako by chladnička fungovala až od 230V a přitom musí podle normy chodit trvale od 230V -10%  do 230V+10%.
Prodlužovací přívod (profesionální, tovární) je shodně jako rozvodka standardním a normovaným napojením elektrospotřeb iče.

Jiří Schwarz:
Citace: Ondřej Šebesta  09.02.2013, 21:51

Celkem by mě zajímalo, kolik % domácností si nechá udělat revizi na 1 přidanou zásuvku.

A proč?
Norma 33 1500 uvádí, že se nemusí dělat revize na malé změny a rozšíření rozvodů nn, pokud nevyžadují změnu jištění.
-----------

K původnímu dotazu - lednička je výrobek, kde výrobce ručí za jistou bezpečnost při nějakém způsobu použití. Výrobek "končí" vidlicí. Výrobce může požadovat jaké "vlastnosti" má mít přívod.
Ale nemůže mi nařídit, abych jeho výrobek připojoval pouze do zásuvky zelené, nebo s hranatým krytem, nebo od výrobce "EFF"... Nemůže mi ani zakázat připojit to do "pohyblivé zásuvky na konci prodlužovačky"...
Samozřejmě je špatně, když někdo přívodní kabel "nastaví" a tím ho prodlouží, ale to platí pro pohyblivé přívody obecně

Maroš Klein:
Nemyslím že výrobca neumožňuje použitie predlžovačky. Uvedené ustanovenie sa dá skôr vysvetliť ako nežiadúca výmena ním dodaného prívodu za iný typ, napr. 5m flexošnúru, ktorá síce problém pripojenia vyrieši, ale záruka výrobcu za bezpečnosť a prípadne požiadavky 1600 budú niekde inde.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana