Plánovanie prerábky el. rozvodu v paneláku. Môže to tak byť, alebo nie?

(1/4) > >>

Juraj Pavlovič:

pred tým, než začnem zháňať lišty, káble a veci podobné, by som vás, znalejších chcel oporosiť o rady. Na obrázku je pôdorys bytu.

Svetlá zelená a modrá - zásuvkové okruhy do izieb (pripojené najmä TV, PC, nabíjačky a podobne).  

Tmavá zelená - Prívod do kúpelne, v ktorej je len práčka (prípadne fén) - Tu neviem, či je možné (normy - vzdialenosti) a vhodné mať zásuvku v malej panelákovej kúpelni (každopádne by to bolo pohodlnejšie, ako teraz - oproti dverám na chodbe - bývalá prechodná kúpelňa, dvere na nej sú dodatočné.) Ak by tam zásuvka išla, tak nástenná ip 44.

Oranžová - Prívod do kuchyne (chladnička, plynový sporák s el. rúrou, rýchlovarná konvica a podobne). Tu neviem, či stačí ťahať jeden kábel, alebo kvôli spotrebe natiahnuť pre sporák zvlášť. Tiež neviem, či by bolo možné (pre jednoduchosť) neťahať kábel tade, kde je zakreslený, ale ho natiahnuť cez WC a stupačku.

Teraz to hlavné - Veľmi rád by som sa vyhol drážkovaniu a sekaniu. Teda by sa použilo niečo podobné ako systém Tehalit od Hagera ale v rozumnejšej cenovej hladine. Čiže lišty + zásuvky priamo na ne. Ak by bolo možné viesť kuchynský prívod cez WC tak by nebolo nutné ani drážkovanie do podlahy.

Zatiaľ riešim IBA zásuvkové rozvody a výmenu komplet ističov (aj svetelný) a na zásuvky aj chrániče. Posledná vec - Je možné zrekonštruovať iba zásuvkový rozvod a svetelný zatiaľ nechať tak?

Na záver vás prosím o stručné odpovede na tie otázky. Dúfam, že som sa vyjadril zrozumiteľne a že môj návrh nie je až taká sprostosť.

Poznámka - Nechcem to samozrejme robiť svojpomocne.

Michael Tejčka:
Já osobně vidím chybějící samostatné okruhy pro myčku a el. troubu, když pominu pro praktický život nízký počet zásuvek (pro připojení vysavače dávam automaticky v každé místnosti jednu ve vertikální úrovni vypínače osvětlení, horizontálně samozřejmě v úrovni ostatních 25-30 nad podlahu),  kuchyň je většinou místností s nejvyšším počtem zásuvek - jak jsem již uvedl - okruhy extra myčka, extra trouba, extra trvale připojené věci jako lednice a mikroška a extra dávám linku.
Světla je samozřejmě lepší udělat při jednom "bordelu",  o lištách se vyjadřovat nebudu, v bytech kde se rekonstruuje elektro jsem zásadním odpůrcem a finančně to vyjde obdobně jako "vybagrování" s následným zednickým zapravením s tím, že lišty jsou prostě hnus.

Zdeněk Pejška st.:
Takřka plně souhlasím s panem Michalem Tejčkem. Lišty při velké byť i postupné rekonstrukci - nebrat -.  Možností samotného provedení je samozřejmě vždy několik. Já sám jsem zastáncem skrytého vedení za cenu velkého úsilí i "bordelu"  při práci samotné.
Za cca 17.let ,  kdy praktikuji  při své hlavní práci bytové rozvody v panelácích, jsem lištový rozvod použil jen jednou, více méně pod tlakem uživatelů bytu, kdy rovněž byt již naplno užívali i dvouletým capartem.
Použil jsem ovšem poměrně elegantní systém českého KOPOSU, kdy ovšem 1m lišty v  bílé barvě stál vč. daně 105.- . + další potřebné komponenty a koncové prvky 2j zásuvek,  a byli jsme rázem ve 3 + 1 na cca 10 000 .- jen za materiál. [ Samozřejmě vč. kabeláže a jističové skříňky s výbavou.]
Neznám konkrétní situaci p. Juraja Pavloviča.  Každopádně - raději sekat, frézovat a vrtat s příklepem ! Výsledek za to stojí obzvlášť  když byt chceme užívat pro sebe a dlouhodobě.
  :-\ -  :)

Jiří Schwarz:
Nová doba!
Projekt jako kolektivní dílo na dálku...

Martin H.:
Jééj, vy máte v projekte "bordelplac"  :D

Myslím, že by sa dal znížiť objem sekania alebo lištovania.

Napr. izby 1 a 2 majú spoločnú stenu a nie je nutné viesť kábel po každej strane steny. Ja by som dal káble len z jednej strany a vŕtal by som prechody cez stenu. A kábel by mohol byť len jeden. Netreba sa držať pravidla 1 izba = 1 okruh.

Sú tam aj iné možnosti, stači sa tomu trochu venovať.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana