Co když dám 150W žárovku do lustru max. 60W?
Šipeky Michal:
pre Martin H.
Súhlasím. Ak bude mať záujem, tak vyskúša a uvidí... Doslova. V tomto smere je vlastná skúsenosť nadovšetko. Edit: 6500K som napísal pre to, lebo mne subjektívne vyhovuje viac ako obvyklých 2700K. Uznávam že, to tak nemusí byť u každého.
Miešanie farebných tónov by som tak kriticky nevidel. Mne osobne to nevadí. Pravdupovediac som o tom len počul/čítal ale v praxi som sa nestretol s človekom ktorý by to riešil, lebo to niekomu vadí. Netvrdím tým, že to tak nie je, len si myslím, že sa to preceňuje (kombinácie farebných teplôt, žiaroviek/halogénok/žiariviek a pod.) a skôr sa o tom diskutuje v akademickej rovine, prípadne sa rieši estetika tam kde to je vidno kazí to dojem z priestoru.
Ján Garaj:
Citace: Šipeky Michal 08.02.2013, 17:03
Súhlasím. Uznávam že, to tak nemusí byť u každého.
Miešanie farebných tónov by som tak kriticky nevidel. Mne osobne to nevadí. Pravdupovediac som o tom len počul/čítal ale v praxi som sa nestretol s človekom ktorý by to riešil, lebo to niekomu vadí. Netvrdím tým, že to tak nie je, len si myslím, že sa to preceňuje (kombinácie farebných teplôt, žiaroviek/halogénok/žiariviek a pod.) a skôr sa o tom diskutuje v akademickej rovine, prípadne sa rieši estetika tam kde to je vidno kazí to dojem z priestoru.
Nazval by som to, ale bez urážky, tak trochu profesionálna úchylka alebo úchylka profesionálov. Laikovi, alebo obyčajnému užívateľovi tie odtiene teploty ani veľmi nevadia.
A prečo ale chce použiť 150W do lustra? To je iné kafe a trošku zaujimavejšie.
Bára Novotná:
Tak zaprvé proč to chci použít - no, prostě proto, aby tady bylo dost světla. Teď je tady 60W a to je dobré možná tak na to, aby člověk pospával před televizí, ale ne když přijde ze zaměstnání a má ještě studovat... 150 W jsem měla v lustru vždycky, teda v lustru, doteď to byla jen holá žárovka v porcelánové objímce visící rovnou na lustrháku, protože mi jaksi lustr přijde jako zbytečnost.
Tím je i vyřešený ten dotaz ohledně stínidla.
(teď jsem v podnájmu v zařízeném bytě, takže tady ten lustr už prostě je)
Že výrobce dospěl k nějakému výsledku nějakými testy, to je mi jasné. Ale zajímalo mě, co testoval, tudíž co hrozí. Jestli mi hrozí, že když na žárovku či lustr sáhnu, tak si spálím prsty, tak je mi to jedno. Jestli hrozí, že žárovka vybuchne a vypadnou pojistky, tak je mi to taky jedno. Jestli hrozí, že začne hořet, tak mi to jedno není.
Úsporku která by dávala nemlich stejné světlo jako 150W žárovka jsem už sháněla asi před dvěma lety, nepovedlo se mi to, max. jsem získala úsporku, která sice dává dostatečné množství světla, ale barva jak na operačním sále. Tuším že jsem měla správné parametry (kolik W a kolik K), ale taková úsporka byla k odběru jen v minimálním počtu 10 ks, celkem za 2500 kč, tak jsem si to nekoupila. Tož. Mimochodem nechápu, proč nějaký podnikatel neudělá e-shop kde by prodával úsporky s jasným, blbovzdorným popisem "světlo jako stará 100 W, světlo jako stará 150 W, světlo jako stará 60 W". Myslím, že bych nebyla jediná, kdo by u něj nakupoval. Teda, teď už ne, teď mám takovou zásobu žárovek, že by vystačila středně velké rozvojové zemi.
No. Takže jsem asi dobře pochopila, že je to jaksi nebezpečná věc a že bych to tam neměla rvát.
Potom by mě zajímalo, na jaké úrovni je závada - je to lustr a objímka, nebo i ty dráty co jsou vedené ve stropě? Jak moc náročná by byla změna (finance + otravnost, např. ve smyslu špinavost)?
Budu tady bydlet jen půl roku, takže do žádných drastických změn se pouštět nehodlám. Teď to řeším tak, že tu 150W mám namontovanou v takové stolní lampě bez stínítka, a tím se to dá docela doladit, ale samozřejmě takováhle žárovka (čirá) zhruba ve výši očí není žádný luxus.
František Šohajda:
Citace
Tak zaprvé proč to chci použít - no, prostě proto, aby tady bylo dost světla. Teď je tady 60W a to je dobré možná tak na to, aby člověk pospával před televizí, ale ne když přijde ze zaměstnání a má ještě studovat... 150 W jsem měla v lustru vždycky, teda v lustru, doteď to byla jen holá žárovka v porcelánové objímce visící rovnou na lustrháku, protože mi jaksi lustr přijde jako zbytečnost.
Proč to neřešíte jiným svítidlem?? >:D
Takových lidí jsem za své praxe navštívil..... ale až poté co jim nešel celý byt, dům.... (dance)
Bára Novotná:
Citace: František Šohajda 08.02.2013, 18:36
Proč to neřešíte jiným svítidlem?? >:D
Takových lidí jsem za své praxe navštívil..... ale až poté co jim nešel celý byt, dům.... (dance)
No, to je právě na co se ptám, jestli to tak mohu vyřešit. Nebo jestli je problém někde dál, co já vim, v těch drátech ve stropě.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana