Je možné použít starý plechový rozvaděč pro domácí rozvody ?
Ján Garaj:
Citace: Milan Hudec 23.01.2013, 16:36
Stav Vaší instalace, nejen neodpovídá formálně předepsaným normám, ale je z technického hlediska ve velice špatném stavu, čím dříve provedete celkovou rekonstrukci, tím lépe, osobně bych se oné plechové potvory zbavil vytržením ze stěny a náhradou na stejné místo něčím nejen hezčím, ale zejména bezpečnějím.
Takže nielen pán Červený a ja máme názor, že ten stav elektoinštalác ie je špatný. Pán Hudec vám to napísal tak, že už lepšie a zrozumiteľnejš ie sa to ani napísať nedá. Iba, ak by ste chodili okolo zo zatvorenými očami a nečítali to o čo ste diskutujúcich žiadali. Vymeňte tú skriňu čím skôr, naozaj si ku tomu zavolajte schopného človeka. To bude to najlepšie čo môžete nateraz urobiť.
Jan Blažíček:
(poklona) vám všem za vaše názory (norm) :). Jde mi skuteční spíše o vizi jak to koncipovat, abych si nenaběhl a vypadalo to trochu k světu. Tento rozvaděč byl původně venku na domu a teď se tím, že se k domu přistavěl kus ocitl uvnitř na chodbě, takže místo není špatné. Původně jsem měl asi o dva metry dál, v další chodbě, vytipované místo pro umístění nového rozvaděče (místo okna), ale přišlo mi zbytečný dávat další rozvaděč "jako kráva" 2 metry od "té staré krávy" :). To, že chci velký rozvaděč je kvůli tomu, že budu časem upgradovat na ego-n.
Z toho co jste psali, mám asi problém, že starý rozvaděč je s hliníkovým přívodem a ještě sloučený s elektroměrovým rozvaděčem a jakmile to rozpečetím tak budu muset všechno vyměnit hned. Pokud vykuchám ten hořejšek tak na tom strávím den a stejně to bude vypadat blbě. Ale taky je pravda, že teď si nemohu dovolit dělat rekonstrukci celé elektriky až k plotu. Pro mně nejlepší řešení by bylo nahradit stávající "starou krávu" novým domovním rozvaděčem protože:
-se tam v budoucnu bude dobře tahat nová přípojka.
-odtamtud vedou chráničky s novými kabely do patra, do sklepa.
-mohu kněmu jednoduše přivést nové kabely zezadu.
-rozvaděč půjde jednoduše vyrvat.
No ale co s tím elektroměrem ? Lze dočasně umístit do nového domovního rozvaděče např. tohoto rzb-3n72-b ? Nebo to musí mít svou vlastní skříň ?
PS: Další chlup z deky je , že dům je po rekonstrukci. Jediné co je staré je přípojka a instalace v malém bytu v přízemí, kde už se ale hliník odstěhoval do humpolce ::).
Jaroslav Hasala:
Osobně bych začal tím, že bych přemístil elektroměr.
Elektroměr by měl být přístupný, elektroměrový rozvaděč by tedy měl být zvenku na objektu, pokud je objekt na oploceném pozemku, potom by měl být elektroměrový rozvaděč zabudovaný do oplocení.
Jako elektroměrové rozvaděče se v dnešní době obvykle používají plastové skříně, podle mého soudu opravdu nemá smysl pro "normální" použití a venkovní prostředí vůbec zvažovat cokoliv jiného.
Pokud se použije elektroměrový rozvaděč v pilíři (plastovém), je montáž velmi jednoduchá a rychlá a navíc je zde možnost jednoduše přemístit rozvaděč někdy v budoucnu na jiné místo.
Několikrát jsem také využil elektroměrový rozvaděč v plastovém pilíři čistě pro účely staveniště, po dokončení akce se dá jednoduše zdemontovat (vykopat) a použít na jiném místě.
Ján Garaj:
Pilier RE Holoubkov cena v 092012 som kupoval za 6184 Kč. Sú samozrejme aj iné. Tento som považoval za vhodný na osadenie tesne pred plot. Ku tomu samozrejme zemné práce, trochu piesku - vrecko cementu, chránička na prívod a odchod kábla. Istič 3f 25A vlastný. Nuž do 10000,Kč veľa nezostáva. Má niekto konkrétnejšie údaje ?
Jan Blažíček:
p. Hasala, :-\ no to jsem prave nechtel delat ted. Zacalo to tak, že jsem chtěl nahradit pár kabelů... :), ale i přesto, může mi někdo nastínit cenu komplet přestavby, abych věděl jak velký prasátko mám koupit ? ;D.
Tj. osazení elektroměrovéh o rozvaděče + osazení domovního rozvaděče + revize s 45DIN. (bez materiálu).
No jak na to koukám, instalaci provedu provizorně do tohoto rozvaděče a v další etapě udělám komplet přestavbu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana