Moze sa HOP pripojit na jednu skusobnu svorku so zvodom bleskozvodu?
fricoman2000:
Citace: Jiří Schwarz 11.01.2013, 14:15
Kontrolní otázka - ve 2. NP je rozvod po obvodové zdi. Vycházejí tam potřebné vzdálenosti od součástí hromosvodové soustavy? Podle jako normy a jak je to vyhodnoceno?
na 2.NP je zasuvkovy rozvod vedeny po podlahe popri obvodovych stenach. Najkratsia vzdialenost od zvodica bleskozvodu na hrubku obvodoveho muriva teda cca 40 cm. ( ide o krizovanie nie subeh). Je to malo? podla akej normy to ma byt vyhodnotene?
fricoman2000:
Citace: Vít Rotrekl 11.01.2013, 14:24
PS: Ten skrytý svod z FeZn 10 jste si vymyslel sám nebo jste to někde odkoukal. Já jen, že bych se třebas přijel podívat, až to budete montovat a bude si nadávat jak to jde dobře :D
slo to tazko,ale islo. vid vyssie prilozene foto
Pavel Horský:
Och Jirko, ty nešťastné vzdálenosti. Je to samozřejmě všeobecný průšvih. Investor netuší co se za tím skrývá a vůbec ho nenapadá, že zde číhá nějaké nebezpečí. Ostatně, o tomto nebezpečí většinou nepřemýšlí ani montážník elektro, který se ujal montzážních prací elektroinstala ce. Ne že by nechtěl, on o tom ani neví, ale co ví jistě je to, že je naprostá zbytečnost držet se nějaké "přiblblé" projektové dokumentace. Vždyť je přeci zbytečná, kabely umí natahat každý jouda, že?
To, že nebezpečí přeskoku číhá u každého bližšího vedení u vedení hromosvodu neřeší, neví to, nepřemýšlí o tom. Když jsem na kontrolním dnu řešil s montérem skryté svody, které byly zadlabány přes armovaný věnec a nadokenní překlady, koukal na mě, jako když děcku vezmeš hračky. Když jsem se ho zeptal, proč se nedrží projektové dokumentace, jen suše polknul, utřel si pot z čela a po chvilce, když nabral sil, se jal bránit tím, že majitel to chtěl tak a tak a že zákazník je jeho pán.
Nedovedl mi pak však vysvětlit, jak ten pán přijde k tomu, že si pustil do domu někoho, kdo mu sice ve všem vyjde vstříc, ale na úkor bezpečnosti a kvality. HOPka pro něj byla zbytečností, přepěťovky majiteli vymluvil s tím, že je to drahá zbytečnost, která většinou stejně nezafunguje... ........no bodejď by zafungovala, když svévolně odstranil základní požadavky na systém.
No pak světe div se.
IM:
Citace: fricoman2000 11.01.2013, 10:32
elektrifikacia oblasti je nova cize je to TN-S minimalne uz od trafostanice
:o
fricoman2000:
Citace: Pavel Horský 11.01.2013, 15:10
Och Jirko, ty nešťastné vzdálenosti. Je to samozřejmě všeobecný průšvih. Investor netuší co se za tím skrývá a vůbec ho nenapadá, že zde číhá nějaké nebezpečí. Ostatně, o tomto nebezpečí většinou nepřemýšlí ani montážník elektro, který se ujal montzážních prací elektroinstala ce. Ne že by nechtěl, on o tom ani neví, ale co ví jistě je to, že je naprostá zbytečnost držet se nějaké "přiblblé" projektové dokumentace. Vždyť je přeci zbytečná, kabely umí natahat každý jouda, že?
A co tak dodat nejake voditko, kde se mohl tupy, hlupy a nevzdelany investor, ktory kazde jedno nebezpecenstvo s radostou odignoruje, doinformovat a zobrat na vedomie ake nebezpecenstvo to vlastne odignoroval?
myslim, ze vyjadrim nazor vacsiny investorov, ked poviem, ze ak by nam bolo kazde jedno riziko zodpovedne podane a vysvetlene tak by sme urcite neriskovali vylucenim nejakych dolezitych skutocnosti. Ja teda urcite nie. Pre mna je bezpecnost priorita c.1. A verim tomu ze pre svoju bezpecnost urobim viac, ked si co to nastudujem a urobim sam, ako ked si na stavbu zavolam nejakeho "odbornika s papierom" a slepo mu budem doverovat
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana