Moze sa HOP pripojit na jednu skusobnu svorku so zvodom bleskozvodu?
Milan Hudec:
To Ratiborský, tuším čím chcete argumentovat, ona norma také doslova neřeší, že vodič PEN má být přizemněn na sběrně a nikoli až u spotřebiče, že mám pravdu?
Jiří Schwarz:
Citace: Milan Hudec 23.01.2013, 17:08
Ježiš marjá, u svodu je třeba počítat s variantou jeho přerušeni v místě připojení k zemniči, poté hrozí přes sběrnu vybleskování celé budovy, to je to tak složité pochopit?
Přistupme na tuto teorii "minimalizace rizika".
Asi by také neměl být vývod pro HOP na zemniči ze stejné svorky jako je svod, tam to může také "uhnít"
Pak si ale neumím představit jak by se zrealizovalo spojení hromosvodové soustavy a HOP ve starém objektu, kde je hromosvodová soustava v provedení A.
To bych musel zakopat minimálně spoj 2 zemničů a někde "mezi" se na to připojit s vývodem pro HOP.
Milan Hudec:
Pokud půjdem do absurdna, musím svoji odpověď přehodnotit ve smyslu, pokud bude ke zkušební připojen materiál nejméně stejného prúřezu jako např základ budovy, lze onu svorku počítat coby součást uzemnění a vodič od přípojnice k tomuto místu připojit, pro základový zemnič domu 10x10m s prúměrnou vodivostí půdy, metr široký a metr hluboký vychází prúřez takového materiálu v železe 100000mm2,pro třídu ochrany před bleskem III, s rovnoměrným rozložením počtu 8 svodů hromosoustavy, omlouvám se tedy za předešlě unáhlené odpovědi, pokud zjednodušeně řečeno bude ke svorce přivedena kolejnice bude vše v porádku
Radim Strycharski:
Citace: Milan Hudec 24.01.2013, 14:18
pokud zjednodušeně řečeno bude ke svorce přivedena kolejnice bude vše v porádku
Trochu mi to připomíná dilema, kdy připojovací vodič k SPD hodnotit ještě jako vodič s nějakou délkou a kdy už ho lze považovat rovnou za sběrnici.
Milan Hudec:
Citace: Radim Strycharski 24.01.2013, 14:25
Trochu mi to připomíná dilema, kdy připojovací vodič k SPD hodnotit ještě jako vodič s nějakou délkou a kdy už ho lze považovat rovnou za sběrnici.
Tohle jsem si "sám pro sebe" vyřešil, pokud bude onen vodič nejméně průřezu 50, a ke sběrnici ho připojím nejméně 2ks paralelních předepsaných svorek (dle požadavků normy na přípojnice), pak va výjmečných případech nazírám na tento vodič coby na pokračování sběrny, (podmínkou je jakési seskupení "důležitých" vodičů na sběrně vedle sebe).
Pokud si pamatuji, tak kolega Buben měl na toto hezkou malůvku, jak řadí na přípojniciPEN rozdělení vodičů, škoda, že nezasahuje do tématu, jeho názor bych chtěl znát, vážím si ho jako špičkového odborníka.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana