Může jiskřit TV anténa o ledničku?

(1/2) > >>

tonda5:
V kuchyni mám ledničku a na ni telivizi. Při úklidu jsem ledničku odšoupl, odpojil anténu z televize, ta spadla na zadní žebrování ledničky a hrozně to zajiskřilo. Opravdu hodně, zůstal tam očouzený flek jak když vyzkratujete zásuvku.Zavola l jsem opraváře na ledničku, ten ji proměřil a řekl že je v pořádku.Kontro loval i zda nebyl poškozen při odšoupnutí přívodní kabel a nebyl.Ted vše funguje i lednička i televeze.Čím se to mohlo stát, máte nějakou podobnou zkušenost a mám to nechat být nebo ještě řešit? Jde o panelákový byt s dvoužilovým rozvodem v hliníku.

Jiří Schwarz:
Když upřesníte jak máte udělanou anténu, můžeme to probrat podrobněji.
V podstatě je možné:
1) anténa spojená s hromosvodem, chyba v HOP a nějaký potenciál na hromosvodu proti PE kolíku v zásuvce pro ledničku
2) nějaká chyba v rozvodu a zásuvka pro naši ledničku má na PE nějaký potenciál proti "zemi"

Obojí může být nebezpečné a stálo by to za dúkladnější prověření

Pak jsou ještě nějaké další možnosti u "neuzemněné" antény, tam by to také bylo na kontrolu a případnou opravu, úpravu...

ACEOF ACES:
Vypadá to na přerušený vodič PEN v zásuvce nebo cestou do ní, pak by tím mohlo být postiženo i více zásuvek.
Proud by se v tomto případě uzavíral přes anténu tzn.:
Fáze L -- zásuvka -- lednice -- (zásuvka) -- TV -- anténa -- vodič PEN resp. N.
V tom případě by se jednalo o nebezpečnou závadu.
Přivolat elektrikáře, aby zkontroloval a proměřil zásuvky a vodič PEN.

Robert Jedek:
Citace: ACEOF ACES  06.01.2013, 12:09

Vypadá to na přerušený vodič PEN v zásuvce nebo cestou do ní, pak by tím mohlo být postiženo i více zásuvek.
Proud by se v tomto případě uzavíral přes anténu tzn.:
Fáze L -- zásuvka -- lednice -- (zásuvka) -- TV -- anténa -- vodič PEN resp. N.
V tom případě by se jednalo o nebezpečnou závadu.
Přivolat elektrikáře, aby zkontroloval a proměřil zásuvky a vodič PEN.

Tazatel uvádí, že ta lednice funguje.

Jaroslav Bobek:
Ano, chtělo by to více informací. Třeba: Má Anténa napájecí předzesilovač, případně ještě zesilovač o jakou Anténu se jedná, jde-li o STA (společná tel. Anténa) v bytovce na činžáku Nebo jí máte soukromě. Jak je provedené ochranné zabezpečení proti přepětí.  Potom se dá něco řešit.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana