Jaký ideální kabel k akumulačním kamnům?
Jan Franěk:
Jak alespoň přibližně vybrat kamna.
Jinak jsem zrovna v listopadu prováděl revizi na jedné MŠ a mimo jiné i měřil akumulační kamna. Po cca 6 letech provozu aku kamen, jsem naměřil hodnoty cca od 3,2-7mA. Měřena byla čtvera akumulační kamna. Shodou okolností také 4kW . Pravdou je také to, že nejnižší hodnotu jsem naměřil u kamen, kde jsem před tím vyměnil dvě tělesa za nová.
Napájení k akukamnům provedeno CYKY 5Cx2,5mmm.
Osobně k napájení akumuačních kamen, také používám kabel CYKY 5Cx2,5mmm a výše. CYKY 5Cx1,5mmm, používám pouze k ventilátorům
Maroš Klein:
Citace: Milan Hudec 05.01.2013, 19:46
... pokud jsou provozovány v bytě...
To v príspevku p. Popule neuvádza, ťažko teda posúdiť či ide novostavbu RD, firmy, pred kolaudáciou alebo rozšírenie (jeden nový rozvádzač).
Vedieť výrobcu,typ a návod by tiež nebolo od veci, často sa tu spomína jeho váha.
7 mA je nejakých cca 33 kohm Riso teoreticky za prevádzky.
V studenom stave pred meraním to bude väčšinou inak.
No, naivný som niekedy dosť, hlavne keď si myslím, že je na niečo dobré ukazovať investorovi výpočet ekonomickej optimalizácie. ??
Ako som napísal, 10-ka nič nepokazí, 1,5 podľa normy, 2,5 podľa zdravého rozumu :)
Martin Novák:
Citace: Miroš Jan 05.01.2013, 18:17
To jako havarijním termostatem vypnu stykač?
Ano, i takova kamna uz jsem instaloval, stejne jako kamna, kde byla pomerne inteligentni elektronika ridici nabijeni, ale zadny vykonovy prvek a bylo pocitano s tim, ze akumulacky si pres kabel vypnou silovy stykac v rozvadeci... Proto povazuju kabel 5x1,5 pro ventilator a rizeni a kabel 4(5)x2,5 pro telesa za idealni volbu.
P.S. za jistych definovatelnyc h okolnosti by plne postacoval kabel CYKY 5x1,5mm2. Ale stoji ten rozdil v cene (6 Kc na metr) pri instalaci za par dost tisicovek za pripadne pristi problemy??
Jiří Schwarz:
Jestliže se někdo ptá na "ideální kabel", asi by bylo dobré zdůraznit, že CYKY asi ideální být nemusí, akumulační kamna bych se snažil připojit tzv. poddajným přívodem, tedy napevno připojené, ale vedené ohebným kabelem (vodiče nemají tvrdé jádro, ale "slaněné" (licny).
S těmi proudy ochranným vodičem je to problém - u tepelných spotřebičů se někdy něco naměří a není způsob jak za reálného provozu zjistit, kdy se to dostalo na hranici 10mA a pak by byl i problém někoho přesvědčit, aby si nechal rozsekat zeď kolem rozvaděče, aby tu "desítku" bylo jak vytáhnout. Některé věci není špatné udělat "preventivně"
Martin Novák:
Citace: Jiří Schwarz 05.01.2013, 21:51
Jestliže se někdo ptá na "ideální kabel", asi by bylo dobré zdůraznit, že CYKY asi ideální být nemusí, akumulační kamna bych se snažil připojit tzv. poddajným přívodem, tedy napevno připojené, ale vedené ohebným kabelem (vodiče nemají tvrdé jádro, ale "slaněné" (licny).
Podle mne CYKY 5x2,5 pevna intalace od rozvadece po vypinac (sporakova kombinace) a od vypinace kus v trubce a pak ke kamnum az na svorkovnici neco z H05S - kabel se silikonovou izolaci pro vysoke teploty...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana