Může nedostatečné uzemnění zkrátit životnost ložisek?

(1/10) > >>

Jaromír Novotný:

Zkouším se obrátit na odborníky z elektro oboru, zda mi budete schopni poradit.
Ve firmě máme extruzní linky, které jsou osazeny motory od fy. TT-Electric, výkon 45kW. Řízeno samozřejmě frekvenčním měničem.
Problém je, že nám velice rychle, vlivem vysokofrekvenč ních proudů, odcházejí ložiska (cca 5000hodin),  přičemž by měly vydržet minimálně 4x déle.

Výrobce se neustále snaží svést to na nedostatečné uzemnění strojů, nicméně připojení revizí prošlo (revizák najatý naší firmou patří spíše k těm puntičkářům, takže opravdu co není dle normy nebo je nevyhovující, tak nepustí).
Výrobci strojů jsou němci, už nějaký čas s nimi komunikuji a řekli mi, že máme provést určitá měření, abychom to byli schopni vyřešit. Nebudu to raději překládat do Čj, vy jako odborníci jistě budete vědět.

"As said, first of all it would be necessary to measure the resistance of the ground electrode, the resistance of the earting system and the resistance of the euqipotential bonding."

Předpokládám, že toto, co po nás chtějí asi nebudeme schopni sami změřit bežným vybavením, ale je potřeba něco speciálního, můžete mi poradit, co po nás přesně žádají, firmu na jakou se obrátit, která toto bude schopna změřit a vystavit potřebný protokol s hodnotami, nebo firmu, které řeší problematiku vysokofrekvenč ních proudů u takovýchto motorů, nebo cokoliv, co by mi mohlo jakkoliv pomoci. Tohle je pro mě osobně už vyšší elektrikářská.

Moderátor:
Odpad: ,   (poklona)  předem za jakkékoliv informace týkající se této problematiky. Zničená ložiska v motoru 45kW, jak změřit uzemnění?

Milan Hudec:
Revizní technik bez uvažování v širších souvislostech, provádějící pouze shodu skutečností s normou, navíc vštšinou jen z pohledu ochrany před úrazem nebude v tomto případě ten pravý.
Pro vyřešení Vašeho problému jsou vhodné v zásadě tři metody.
1.Změnit hodnotu "izolace" olejového filmu, který se v ložisku chová coby dielektrikum, použitím speciálního oleje
2.Vyměnit ložiska za drahá keramická, či izolovaná
3. Snížit hodnotu uzemnění na minimum (což není vždy prakticky realizovatelné, nicméně po shlédnutí několika uzemňovacích přívodů, které jistě vyhověl po stránce ochrany před úrazem, stačilo nasadit "pořádnější" svorky, vodiče a ekv.přípojnici, a bylo po problému)

Jelikož však kolem motorů spíše jen "chodím",  nechal bych ty pravé rady na jiných.

Matthes:
Ty extrudéry servisuje sám výrobce? Pokud je to možné, tak bych na vašem místě přizval externí firmu, která se zabývá diagnostikou ložisek. Odborníci dokáží divy při zjišťování příčin vzniku poškození.
Takhle při řešení problému začínáte u toho nejsložitějšíh o a příčina může být jinde (kvalita ložisek, jejich zapouzdření, nedbalá údržba atd.).

Začněte tím jednodušším, než se dáte na lov ptáka ohniváka.

Jiří Buben:
Chce to přizvat opravdu odbornou firmu, která se opravdu vyzná.
Příčiny poškození ložisek mohou být různé. Od mechanických (vibrace atp.),  po ložiskové proudy. Ložiskové proudy se ovšem špatně prokazují a leckdo by byl schopen na ně svést veškeré poruchy ložisek právě u motorů řízených FM, protože mazivo již nemusí představovat dostatečné dielektrikum pro VF proudy a také proto, že je to zřejmě "módní". Myslím, že odborníci na diagnostiku pohonů budou vědět odkud začít a jakou metodu diagnostiky zvolit.
Zde na fóru se pohybují znalci pohonů. Počkejte, třeba se někdo ozve, nebo se zkuste obrátit na kolegu Kasntera, který toto fórum také navštěvuje.

Jinak co se týče hodnot uzemnění. Výrobce vám neřekl, jak velkou hodnotu zemního odporu doporučuje pro bezproblémovou funkci svých zařízení?

František Šohajda:
Podobné problémy řešíme u klínových řemenů na centrální klimatizaci... .
Cca po 4-5 měsících odejdou vždy oba klíňáky....oby čejný ventilátor v potrubí....
Už jsme koupili řemeny za 40kč i super extra za 400.-kč od nejlepčích firem, pořád to víc nevydrží, ba ty za 40 Kč tam vydrží nejdéle... :'(
Už tam byl i pracovník z digi měřícím zařízením od výrobce klínových řemenů a zjistil to, že souosost je vynikající ! Lepší už ani on ji nenastaví!!

Už nemáme koho se poradit....vše chny chytré rozumy jsme už zkoušeli!! ;)
Něco podobného jako u ložisek.

Odbočl jsem od tématu... :-\

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana