Proč je v zásuvce při mĕření napĕtí 20V?
Daniel Cuc:
Už asi pĕt let mi nefunguje v bytĕ jedna zásuvka na 230V. Po sundání horního krytu a promĕření vodičů jsem zjistil, že je tam napĕtí sotva 20V, občas 25V. Mĕření proudu ukáže 0A.V zásuvce se prý cosi kdysi událo, tak jsem se rozhodl vymĕnit strojek, i přesto (i na holých vodičích) stále zůstávají stejné hodnoty.
Jsou tam pouze vodiče fáze a nula, zemnící vodič chybí. Je to stará bytová elektroinstala ce, vedená v Al.
Daniel Hudzík:
Skusal ste merat prud aj v inych zasuvkach? (norm) (norm) (norm) (norm)
Jiří Schwarz:
To vypadá na přerušený vodič.
Jedna možnost je přerušený vodič někde v přívodu, na hraně, kde vystupuje ze zdi do krabice...
Pak to může být přerušené nebo upálené na odchodu v "předchozí zásuvce" nebo někde v krabici.
Taky mohlo dojít k poškození vodiče ve zdi při nějaké opravě, úpravě zdi, věšení poličky nebo vrtání z podobného důvodu...
Jsou tam rozvody dvoudrátové nebo třídrátové?
Máte v dosahu topení nebo jiný "uzemněný" předmět?
Zkuste změřit napětí na jednotlivých vodičích proti "uzemněnému předmětu"
Pokud by se snad stalo, že tam bude napětí proti "zemi" 230V a dvoudrátový rozvod, vypadalo by to na přerušený PEN vodič, je to velmi nebezpečný stav, doporučuji nechat okruh vypnutý a dohledat příčinu, nejlépe ve spolupráci s elektrikářem.
David Hruda:
Citace: Daniel Hudzík 21.12.2012, 19:29
Skusal ste merat prud aj v inych zasuvkach? (norm) (norm) (norm) (norm)
Snad ho to nenapadlo, škoda měřáku.
Jiří Schwarz:
Citace: David Hruda 21.12.2012, 21:49
Snad ho to nenapadlo, škoda měřáku.
To jsi mě připomenul jedno varování ze školy.
Pan profesor vzpomínal, jak jednou vstoupil do učebny (školní laboratoře) a nasál "smrad čehosi spáleného".
Jeden "zahraniční" studentík jen kroutil hlavou. Na stole Avomet, od něj šňůry do zásuvky označené 220V/max.6A.
"Vietnamský bratr" nechápal, že na zásuvce je 6A, na měřáku na 6A a "nejde změřit"
(bylo to před "revolucí", to tu ještě nekšeftovali s hadry a elektronikou, ale jejich rodiče makali ve Škodovce")
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana