Čo vše môže povolený N vodič vo svorke v rozvádzači spôsobiť?
IM:
Citace: Jan Alin 19.12.2012, 11:36
V případě způsobené škody se obraťte na projektanta který to takhle nakreslil a požadujte náhradu škody.
Projektant může za povolenou svorku? :P
Jiří Schwarz:
....
V případě způsobené škody se obraťte na projektanta který to takhle nakreslil a požadujte náhradu škody. Jedna porucha by obecně neměla způsobit nebezpečnou situaci.
Když se vrátím X let zpátky, v jednom novém domečku, pár dnů po nastěhování, zažily hororový Štědrý večer, když začalo blikat světlo, zakouřilo se z televize a několika dalších spotřebičů,...
Nebyl jsem první, kdo se k tomu dostal, ale údajně se to "srovnalo" po vypnutí a zapnutí proudového chrániče.
Z toho asi neobviníme projektanta ani montéra. Buď je "K" podivně nespolehlivá značka, nebo utrpěl tím, že před nastěhováním prošel "nevhodným prostředím" z hlediska kombinace teploty a vlhkosti vzduchu...
Jiří Schwarz:
... Jedna porucha by obecně neměla způsobit nebezpečnou situaci.
Citace: Jirka Š. Svejkovský 19.12.2012, 11:53
... Jako projektanta mě to docela zajímá.
Možná by místo "protipožárního jističe" mohl někdo vymyslet chytrý chránič, kde by byl proudový chránič kombinovaný s nějakou napěťovou ochranou a vypínal by při "nebezpečném" rozdílu napětí mezi N a PE nebo při větším úbytku než několik V na N
Nepošleme to jako "nápad pro vývoj" třeba do Schneider Electric?
Radek Červený:
Pro vodič N se totéž týká i sítě TN-S. Jenom je tato závada nebezpečná pro spotřebiče, nikoliv pro obsluhu jako v síti TN-C.
(poklona) za doplnění, za chráničem logicky TN-C být nemůže. Podstata zůstává ovšem stejná.
Jan Alin:
Jak chcete zajistit, aby porucha vodiče N nebo PEN nezpůsobila nebezpečnou situaci? Jako projektanta mě to docela zajímá.
Důležité je to slovíčko jedna. Když v obecném obvodu v síti TN-S dojde k poruše N, ještě se nic neděje, je třeba další poruchy aby vznikla nebezpečná situace.
Když ovšem vřadím do vodiče N na přívodu centrální chránič, pak vodič N jde navíc přes dvě svorky a jeden kontakt. Poruchou tohoto kontaktu vznikne bez další poruchy v instalaci nebezpečný stav. Vím že může dojít k poruše N i v pevné svorce na přívodu, ale pravděpodobnos t je o hodně menší. Můj osobní názor je, že ten kdo navrhne centrální proudový chránič je čuně.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana