Čo vše môže povolený N vodič vo svorke v rozvádzači spôsobiť?

<< < (5/6) > >>

Radim Strycharski:
Citace: David Hruda  19.12.2012, 19:21

Můžete mi někdo vysvětlit, co se to tu řeší?

Řeší se tu neřešitelné. Buď jde o vadný spoj, který se může odhalit měřením impedance L-N, ale taky nemusí (což je pravděpodobněj ší, pokud je drát položený čerstvě),  anebo jde o těžko prokazatelné porušení povinnosti výrobce chrániče, který musí zajistit, aby se N vypínal jako poslední a zapínal jako první.

František Šohajda:
Citace: David Hruda  19.12.2012, 19:21

Můžete mi někdo vysvětlit, co se to tu řeší? Jak souvisí centrální nebo necentrální chránič s poruchou na N? Pokud mi upadne N na vstupu do domu, mohu mít chráničů kolik chci a není mi to nic platné.

Už jsem se setkal s chráničem, kdy N vodič (málo sepnul asi vadné kontakty) a fáze byli přes spotřebiče proti sobě...
3F chránič...... (dance)
Centrální 3 f chránič..... ;)

David Hruda:
Citace: František Šohajda  20.12.2012, 06:15

Už jsem se setkal s chráničem, kdy N vodič (málo sepnul asi vadné kontakty) a fáze byli přes spotřebiče proti sobě...
3F chránič...... (dance)
Centrální 3 f chránič..... ;)

To ale zřejmě nebude tento případ?
A pokud jde o chybu na N svorce, záleží jen na tom, kde k ní dojde. Počet chráničů za poruchou nehraje žádnou roli...

Karel Mastný:
Nemáte strach, že varistor zapojený mezi N a PE bude dělat nelpechu? Chrániče jsou velmi citlivé a mám strach, že takový varistor bude ten chránič vyhazovat častěji, než jen při fatálním rozpojení N. Záleží, jaký konkrétní typ by to byl. Normální varistor se tam použít nemůže, protože 250 V nebo 275 V je pro něj moc - musel by to být nějaký typ varistoru na malé napětí a zároveň mít velkou zkratovou odolnost. Což nevím, kdo vůbec takové věci vyrábí a u nás prodává.

Když by se varistor zapojil normálně mezi L a N, tak při rozpojení N a zvětšení napětí na nějaká fázi ten varistor prostě vyhodí jistič. Akorát to má tu nevýhodu, že by ten varistor musel být aspoň jeden za každým jističem. Je vlastně zvláštní, že v Česku se varistory téměř nepoužívají. V některých zemích prý musí mít každá prodlužovačka na straně zásuvek povinně varistor (mezi L a N).

Jan Mašek:
Citace: Radim Strycharski  19.12.2012, 20:25

Řeší se tu neřešitelné. Buď jde o vadný spoj, který se může odhalit měřením impedance L-N, ale taky nemusí (což je pravděpodobněj ší, pokud je drát položený čerstvě),  anebo jde o těžko prokazatelné porušení povinnosti výrobce chrániče, který musí zajistit, aby se N vypínal jako poslední a zapínal jako první.

Hlavně je celkem zbytečné dávat skleněnou varnou desku přes proudový chránič

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana