Jak zapojím starý napěťový chránič do soustavy TN-C?
Lukáš Rotrekl:
Mluvím o tom, že kostra maringotky bude mít jako ochranu před vnikem nebezpečného dotyku připojenou kostru přes cívku napěťového chrániče na zem, ale pak to bude spíše TT než TN-C, ale pak musí být splněna podmínka, že PEN (PE) v maringotce nesmí být spojen s její kostrou.
Kdysi dávno jsem toto řešil, když jsme dělali předváděcí výstavní autobus zákazníkovi a narazil jsem na starý báňský předpis, který právě toto zakazoval z důvodu funkčnosti napěťových chráničů na instalacích kam se maringotky zapojovaly. Podotýkám, že z doby, kdy proudové chrániče byly něco o čem se vědělo, že existuje, ale málo kdo ho viděl....
Milan Hudec:
Citace: Jiří Kubík 24.11.2012, 13:11
Elektrocentrál y byly TN-C, tenkrát se o nějaké S vůbec neuvažovalo.
Vaše reakce mě překvapují !
Ne, že by to technicky nebylo možné, ale centrály většinou fungují v jiném módu, než TN-C.
Z toto si nic nedělejte, taky někdy překvapím sám sebe (dance)
Nicméně začněmeod počátku, kolik vodičů musí být připojeno v 1f zásuvce, chráněné napěťovým chráničem?, dle vás dva?
Lukáš Rotrekl:
Citace: Jiří Kubík 24.11.2012, 13:21
Aby bylo jasno.
Ano, ale to je to co se psalo na začátku: individuální nasazení pro jednotlivé spotřebiče (zásuvky) s individuálním uzemněním. Nikoliv např. pro celý dům jeden centrální napěťový chránič pro objekt, jak bylo zvykem např. na Jižní Moravě v době kdy tu rozvodná síť byla TT. Nevím jak třeba fungovalo Brno, ale když vyjedete za Brno, narazíte stále na spoustu baráků, kde bude jako hlavní jistič osazen napěťový chránič. Rozvody od hlavního rozvaděče pak už jsou samozřejmě 3 drátové a nesmí se spojovat PE s čímkoliv uzemněným, čímž se samozřejmě chránič eliminuje...
Jiří Kubík:
Citace: Colejek 23.11.2012, 23:16
Jde ještě nějak zapojit napěťový chránič do starší stávající soustavy TN-C?
Tazatel chce vědět, jak chránič použít.
Já jsem se s tím sešel vždycky jenom jako s ochranou obsluhy - třeba té elektrocentrál y, když u ní stojí po kotníky v blátě.
Takže - odpojíme kostru předmětu který chceme chránit od PEN, zapojíme ji na uzemění přes cívku chrániče a zkontrolujeme, jestli chránič není přemostěn.
Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě.
:)
Milan Hudec:
Ještě bych připoměl související záležitost kterou je hlídání napětí na PEN, ono se to někdy plete
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana