SRVO: Je zákaz prodeje obyčejných žárovek v EU opodstatněný?

<< < (3/9) > >>

Milan Hudec:
Citace: Jakub Sedláček  23.11.2012, 18:46

Nic než lobby v tom nevidím. O nějakou úsporu nemůže být snad ani řeč... Doma máme dva lustry a jeden je z 20.let minulého století a moc si nedokážu představit, že by v něm svítili úsporky :D Za to babičce dal strýc do křišťálového lustru úsporky a to je něco tak hnusnýho, a světelný projev na bodu mrazu :D

Nerad se vám pletu do rodiny, ale to asi babička musela Vašeho strýce naštvat něčím strašně hrozným (dance)

Jakub Sedláček:
To: Milan Hudec

Ne ne ono je to tak, že oba jsou jak to říci zapálení pro slevy a šetření ve všem...
:D :D :D u nás už taky zkoušeli jestli by nebyly lepší úsporky. Inu nebyly :D

LAIK1:
Já někde četl psal to právník,že klasické žárovky se budou smět vyrábět i prodávat nadále.Pouze ne jako zdroj světla ale tepla.Víte něco víc?

Jiří Schwarz:
Citace: LAIK1  24.11.2012, 10:19

Já někde četl psal to právník,že klasické žárovky se budou smět vyrábět i prodávat nadále.Pouze ne jako zdroj světla ale tepla.Víte něco víc?

Zkuste si tady ve starších diskusích vyhledat něco s výrazem tepelná koule

tomáš buřival:
Přínos zákazu žárovek zdaleka není takový, jako se uvádí v zářivkové lobby. Příkladem budiž dům, kde žije obyčejná rodina, jako třeba ta naše. Topíme elektřinou. V létě, kdy je dlouho světlo, svítíme podstatně méně, než v zimě, kdy svítíme a zároveň topíme. Je přeci zcela nepodstatné, jestli žárovka produkuje 97% tepla, protože pokud by toto teplo nevyprodukoval a žárovka tak ho musí z elektřiny vyrobit topná spirála nebo přímotop. Suma sumárum tedy od října do konce dubna je jedno čím svítíme. A dokonce ani není třeba neustále zhasínat, defacto topím žárovkou a  na množství spotřebované energie se to neprojeví (pro úplnost dodejme že se to částečně projeví na účtu za elektřinu, protože topení narozdíl od žárovky netopí v době vysokého tarifu). Každopádně si na (ať už legálním nebo méně legálním) dovozu žárovek za pár let někdo vybuduje byznys, žárovka se stane luxusním zbožím. Už se o to začínám zajímat  ;D

BTW. Stále jsem nenašel výhodnější zdroj světla do předsíně, kde se vždycky jenom proběhne a rozsvítí na dvě minuty, než je žárovka. I technicko-obchodní poradce firmy OSRAM se přiznal, že pro taková místa mi nic lepšího než žárovku nedoporučí....  >:(

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana