Existují ještě opraváři velmi starých světelných řetězů na ván.stromek?

(1/2) > >>

Věra Forstová:
Mám velmi starý světelný vánoční řetěz, který by se měl připojovat přes transformátor do sítě.
Je to hodně let zpátky a já jako malá zapojila světýlka rovnou do sítě.
Ta samozřejmě shořela a už nesvítí.
Chtěla bych, aby světýlka zase fungovala, můžete mi říct, zda se s nimi mám rozloučit, nebo je nějaká možnost je opravit?
Je třeba vyměnit veškeré kabýlky i žárovčičky?
Jedná se o hvězdičky, ke každé je veden kabel a přes každou vede kabel k další (čili, když přestane svítit jedna, nemělo by to narušit svícení dalších).

Pavel Horský:
Chce to ukázat elektrikáři a ten vám řekne na místě, zda to má cenu a kolik by to obnášelo peněz.

Hájek Jaroslav:
Citace: Věra Forstová  21.11.2012, 08:18

Jedná se o hvězdičky, ke každé je veden kabel a přes každou vede kabel k další (čili, když přestane svítit jedna, nemělo by to narušit svícení dalších).

To si nejsem tak jistý. Pravděpodobně jsou zapojeny kombinovaně. Pokud jste je připojila na plné sítové napětí pravděpodobně části žároviček shořela vlákna. Pokud jdou žárovičky vyjmout z objímek je možné každou vyjmout a samostatně vyzkoušet například pomocí tužkové baterie. Pokud nejdou vyjmout nebo jsou pájené pak vám nezbyde než-li požádat někoho kdo je dokáže změřit. Otázka je zda se vám podaří sehnat náhradu za spálené žárovičky.

David Hruda:
Já něco podobného mám po pradědovi, skleněné hvězdičky v paralelním zapojení, žárovky 6,3V tuším, trafo... Musel jsem už vyměnit kabely a upravit trafo, ale pořád je to klenot!
Kabely jsou letované na vývody bakelitových spodků.
Každý mírně zručný kutil by si s tím měl poradit.

Ižák Ctibor:
Opraviť sa dá (takmer) všetko. Pokiaľ je to nejaký rodinný  klenot, tak to zverte do rúk nejakému elektrikárovi. Záleží však na tom, či ešte zoženiete náhradné žiarovky, (asi  ťažko ) a celková cena opravy, čo v dnešnej dobe môže presahovať niekoľko-násobok nových sviečok.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana