Najdeme společně vhodný způsob vytápění a ohřevu TUV pro byt 1+1?
MartinG:
Původní "dotaz": Vhodný spôsob topenia do 1+1 bytu?
Momentálne v byte 1+1 topím pomocou plyn. topných telies. V kuchyni menší MORA 6150 a v pokoji väčší 6140. Oproti veľa nevýhodám ako nutnosť mať záclonu/záves vyiahnutý na parapete, nemožnosť regulácie a plánovania pomocou termostatu, si myslím, že sú naviac tieto zariadenia hodne neekonomické a z hľadiska bezpečnosti si nedovolím nechať "vavky" zapnuté a odísť do práce.
Z toho titulu som sa rozhodol pre povedzme renováciu vytápania v mojom byte. Úvodný plán bol pomocou plynového kotlu a klasických radiátorov, ktorý by mi ešte pripravoval TUV v kúpeľni (náhrada hodne starej PO 35). Nakoľko je však byt v centre Brna, jedinou možnosťou je kondenzačný kotol, ktorý je za 1. hodne drahý, 2. potreboval by nový komín(ďalšia drahá vec, nakoľko mám nad sebou ďalších cca 12 metrov) a naviac mi bolo povedané, že pre 1+1 byt a teda 2 radiátory v miestnostiach a 1 rebrík v kúpelni, sa bude kotol v krátkych intervaloch dookola zapínať/vypínať...
Preto som teda od plynového topenia upustil a začal plánovať/pripravovať veci pre topenie(a prípravu TUV) elektrinou. Mám pripravenú žiadosť o nízky tarif.
1. plán bol El. kotol a klasické radiátory a do kúpelne buď prietokový ohrievač alebo klasický akumulačný ohrievač vody. Tento plán my však zmarilo to, že tieto kotle a ohrievače sú 3oj fázové a moje el. pripojenie je len jedno fázové. A tak som sa dostal k variante, ohrievača vody v kúpelni pre TUV a priamotopy v pokoji a kuchyni.
Dispozícia bytu: je to 1+1, pokoj má 19,5 m2, výška stropu je 2,9m = 56,5 m3. Kuchyňa je na tom rozmerovo tak polovične. Kúpeľňa je malá, spojená s pokojom. Okná sú menené za povedzme štandardné plastové a na jar sa chystá zatepľovanie důmu. Vonkajšie steny (smerom vonku) sú cca 45-50 cm hrubé (predpokladám, že tehla, nakoľko je dům dosť starý).
Konečne sa teda dostávam k hlavnej otázke a to teda aký priamotop použiť pre môj byt. Na nete som našiel "sálavé priamotopy" napr. http://www.primotopy.eu/ECOFLEX-PREMIER-1500,-elektricky-salavy-konvektor-1500-W-5435132,211.html , ktoré kombinujú klasickú a sálavú zložku. Alebo sú potom k dispozície samostatné klasické, samostatné infra alebo samostatné akumulačné (ktoré po vypnutí stále sálajú teplo z akumulačnej zložky). Plánujem mať v pokoji termostat, aby som si mohol plánovať nejaké fázy vytápania behom dňa.
Požiadavky na teplotu a vytápanie sú asi nasledovné: v podstate potrebujem mať teplo v byte ráno a potom večer a v noci, keď som doma (pracovné dni) a cez víkend asi v podstate celý deň. Teplota tak 20 stupnov.
Mohol by mi prosím vás niekto doporučiť vhodný typ vytápania na základe faktv, ktoré som uviedol? Prípadne ak má niekto v podobnom byte už fungujúce vytápanie, mohol by sa o svoje skúsenosti podeliť?
Milan Hudec:
Pokud bude dům kvalitně zateplen stačí k tepelné pohodě svítit žárovkami a na několik nejchladnějšíc h dnů použít jakýkoli přímotopek s větráčkem
Radek Červený:
Přijde mi, že si trošku protiřečíte. Na jedné straně nechcete wavky, protože záclona a pak tam chcete přímotop. Ale vezměme to popořádku.
Řešení s plynovým kotlem je možné, když teď pominu problém komínu. Moderní kotle mají modulační regulaci výkonu hořáku kotle a při vhodné regulaci a správném nastavení kotel jede v režimu, aby nedocházelo k jeho přehřívání a vypínání.
Řešení s elektrokotlem jste zamítl kvůli třífázovému přívodu, ale.....
I u přímotopů se bude celková tepelná ztráta bytu pohybovat cca někde mezi 4 - 6 kW. Při této ztrátě nejste schopen ani přímotopy zapojit na jednu fázi, nemluvě o tom, že podmínkou pro přiznání sazby D45d je provedení blokování spotřebičů, a musíte tedy do bytu stejně tak či tak dotáhnout ovládací kabel. A když s ním protáhnete i nový trojfáz, vyjde to už nastejno. A teď se můžeme se vrátit zpět k tomu elektrokotli ;-)
Pavel Horský:
Je to přesně tak, jak píše kolega Červený.
Velikost přímotopů: obývák cca 2kW, kuchyň cca 1,25kW, bojler 2kW.
Potřeba topné sazby = signál HDO z elektroměrovéh o rozvaděče.
Celkový příkon při stávajícím jištění 1x25A (a to jen typuji......vě tší nelze): 5,8kW
Při použití přímotopů a bojleru: 5,25kW
Zásuvkové vývody: 1 kW
Pračka: 2kW
Vaření pokrmů: 2kW
Když se vám vše potká v jednom časovém úseku: 10,25kW
Zde vidíte, že stávající 1x25A prostě stačit nebude, což znamená, že vás výměna přívodu nemine.
Takže jediná rozumná věc pro začátek: zažádat si o změnu jističe s navýšením příkonu: hl. jistič 3x20A/B
A pak se může pokračovat dál........... ..vypracování projektové dokumentace, výpočet tepelných ztrát atd.
Jiří Schwarz:
Citace: Milan Hudec 15.11.2012, 08:28
Pokud bude dům kvalitně zateplen stačí k tepelné pohodě svítit žárovkami a na několik nejchladnějšíc h dnů použít jakýkoli přímotopek s větráčkem
Také jsou mezi námi jedinci, co chodí "na procházku" do obchodního domu, aby doma nemuseli moc topit a když mají to štěstí, že nebydlí "na rohu", tak jim to teplo od sousedů stačí na přežití velké části zimy a protopí minimum...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana