Proč teče po plynové trubce proud?

<< < (6/9) > >>

Petr Doležal:
Citace: Oldřich Morávek  06.11.2012, 18:47

za čas dojde k zajiskření.

Když to bude, jak píše kolega Čech, tak ne. Nabídneme proudu prostě jinou cestu, aby nám necestoval po pancíři na termoplastové hadici.

Vít Rotrekl:
Díky všem za účast v diskuzi. Plynou mě z toho 4 východiska:
1) nechám to tak jak to je a potenciály se budou vyrovnávat jak uznají za vhodné - to se mě zrovna dvakrát nelíbí
2) nebo  odpojím PE vodič v přívodní šňůře a připojím svorku PE ve sporáku CYA 10mm2 na pospojení ve stoupačce a dám opředenou hadici
3) nebo osadím zásuvku s chráničem, v přívodní šňůře odpojím PE ve sporáku připojím svorku PE ve sporáku CYA 10mm2 na pospojení ve stoupačce a dám opředenou hadici
4) nebo pouze dám (nechám dát) gumovou nevodivou hadici, za předpokladu že to tak může být - budu muset kontaktovat nějakýho RT přes plyn, což by neměl být problém

Milanovo řešení s oddělovacím trafem, ani nemyslím. Nevím kam bych to trafo dal.

Hmm. Nejvíce se mě asi líbí řešení dle bodu 3.

To Pavel Horský: Co já vím, proč jsem to tehdy před těmi pěti roky udělal takhle a ne jinak, lépe. Nazval bych to "dorosteneckou" chybou a nejspíš už něco takového neprovedu. Tenkrát mě asi úplně nedošly všechny souvislosti.

Mirek Čech:
Ještě takový postřeh pracuji jako důlní elektrikář na všech dolech se používá  síť IT a u vysokotlakých čerpadel co tlačí emulzi do důlních technologií se opředení hadice se považuje za pomocné pospojování jinak vše realizováno CU lanem s tím že se i hlídá vodivost  emulze. Izolační stavy jsou hlídány na všech napětích na dole od 12V až po 6 Kv   ale to je trochu mimo téma.

Marek Zeman:
Vaše řešení mají jednu společnou slabinu - zajištění ochrany před NDN u sporáku je závislé na prvku, jehož funkčnost nemůžete dlouhodobě zaručit. V bodech 1-3 je to pospojení ve stoupačce, které může někdo mimo byt /pod tímto nebo ve spol. prostorách/ přerušit (to nepovažuji za první poruchu, protože jde o činnost nesouvisející s provozem el. instalace v bytě a není nereálná) a v bodě 4 je možnost, že bude hadice vyměněna za jiný typ - plynař elektriku neřeší a na majitelku bytu bych nespoléhal, pravděpodobně to bude mimo rozsah jejího laického chápání. A pochybuji, že se dá nevodivá hadice použít - mám doma plastovou hadici, u které je v návodu uvedeno, že obsahuje vodiče pro vyrovnání potenciálu.
Navíc neřešíte nebezpečný stav, kdy ze staré TNC s nedostatečným průřezem PEN napájíte nové zásuvky jádra.
Jako první krok bych připojil buď bod rozdělení nebo PE zásuvky sporáku na pospojení a potom změřil proud hadicí při plné zátěži od spotřebičů.

Mirek Čech:
Citace: Marek Zeman  06.11.2012, 23:02

mám doma plastovou hadici, u které je v návodu uvedeno, že obsahuje vodiče pro vyrovnání potenciálu.

No vyrovnání potenciálů to ano ale dle mého úsudku jde o statický náboj při montáži nebo něco takového ale pochybuji že výrobce hadice by počítal s tím že hadicí poteče 8A .To už tam může výrobce  přibalit startovací kabely z auta které snesou podstatně více a všichni by mohli být spokojeni.Je to můj názor a může lišit zatížitelnost hadice jsem nikdy nezkoumal.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana