Lze změnit hlavní jistič z 3x32 A na 3x25A?

(1/3) > >>

Jiří Füzér:
Bydlím v novostavbě, kde mám před elektroměrem hlavní jistič 3X32 A. Načetl jsem si na tomto fóru, jakým způsobem se počítá hodnota hlavního jističe a chtěl bych se ujistit, zda jsem někde při mém výpočtu neudělal chybu.
Mám sazbu D45  - přímotop
Spotřebiče:
příkon přímotopů celkem 4,5 kW
pračka 2 kW
koncice 2kW
bojler 2 kW
mikrovlnka 1,5 kW
trouba 3 kW
sporák 3,5 kW
myčka 1 kW
ostatní (žehlička, osvětlení, TV) cca 4 kW

Celkový příkon je 23,5 kW
koeficient soudobosti volím 0,7
po úpravě koeficientem je příkon 16,45 kW

Jistič 3x25 A zvládne 18,7 kW
Selektivita by měla být OK, doma mám jistič maximálně 16A

Tímto bych se chtěl zeptat, zda mi také doporučujete snížit jistič 3x32A na 3x25A, úspora je cca 100 Kč za měsíc. Bojím se, abych neudělal něco nevratného.

Jirka

Pavel Horský:
Co to máte za sporák, že má jen 3,5kW?
Počítáte to celkem dobře, jen je potřeba si uvědomit, jestli je možné takto rovnoměrně zatížit i jednotlivé fáze.
Může se vám stát, že máte rozvaděč zapojený tak, že jedna z fází překročí oněch 25A a pak by byl problém.

Zdeněk Pikhart:
Pozvěte si elektriráře, zapněte vše, elektrikář změří klešťákem zatížení jednotlivých fází a pokud se dostenete přes 20A na fázi, tak tam nechte 32A. (určitě jste na něco zapoměl, třeba to ještě nemáte doma)
Možná zjistíte nerovnoměrné zatížení fází, které vám elektrikář vyřeší.

Jiří Füzér:
Citace: Pavel Horský  31.10.2012, 19:04

Co to máte za sporák, že má jen 3,5kW?
Počítáte to celkem dobře, jen je potřeba si uvědomit, jestli je možné takto rovnoměrně zatížit i jednotlivé fáze.
Může se vám stát, že máte rozvaděč zapojený tak, že jedna z fází překročí oněch 25A a pak by byl problém.

Je to indukční deska, 4 plotýnková.

Pavel Horský:
Tak nevím.......in dukční desky čtyřplotýnka mívají kolem 7kW.
Ale třeba máte opravdu indukční desku s tak malým příkonem...... ..............

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana