Dá sa zistiť čiastkové poškodenie medeného signalizačného kábla?

<< < (2/5) > >>

xMichal:
Tak jsem to i nasel.

Martin H.:
Chcem vyjadriť vďaku za rady a nápady. Z vašich odpovedí však tiež vidím, že som slabo vybavený prístrojmi. Začnem sa pýtať po okolí, čo by som si mohol požičať, a podľa toho budem postupovať ďalej.

Roman Šafránek:
Pokud je to klasické UTP tak bych taky doporučil kabel vybavit konektory a pozvat si někoho s certifikačním přístrojem na strukturovanou kabeláž (má to každá rozumná firma, která dělá strukturky, v každém okresním městě budou určitě alespoň tři). Na kabelu se měří veliká hromada hodnot (útlumy, přeslechy, odrazy.... na mnoha frekvencích, např. z LANTEKu 6 je podrobný protokol pro jeden kabel cca 3 stránky A4 hodnot).
Naměřené hodnoty se srovnávají s normou pro daný kabel, pokud něco nevyhoví tak měřák řekne že kabel není OK. Naopak pokud vše vyhoví a měřák řekne OK, dá se kabelu celkem důvěřovat.

Změřil jsem stovky zásuvek a nikdy jsem v podstatě nenarazil na  kabel poškozený při instalaci, který by se "problikáním" tvářil OK a měřením neprošel. Několik případů kdy měřák pomohl jsem ale měl:
-kabel vedoucí někde venku (obyčejný vnitřní),  po letech linka začala chybovat. Měření vykazovalo "divné hodnoty",  kabel měl rozpadlý vnější plášť a byl zatečený vodou (to se poznalo i po ustřižení konektoru - z kabelu tekla voda)
-chybující linka, 100MBit OK, 1Gbit dělal problémy. Měřák metodou TDR poměrně přesně určil místo zkratu mezi páry, v daném místě byl kabel popálený od svařování (měnili nějakou vodní trubku)
- nová instalace, použity "ultra-lowcost" zásuvky. Pár zásuvek vykazovalo zkrat mezi vodiči (TDR to identifikovalo v podstatě ve vzdálenosti 0m od zásuvky),  na některých "divné hodnoty". V zásuvkách byl takový plechový trn, který se zapíchnul do kabelu (a pak se kolem kabelu zmáčkla plechová objímka),  celé to mělo být proti vytržení kabelu. Trn měl ale ostré hrany a proříznul izolaci vodičů - někde více než jednoho = zkrat, někde měl kontakt pouze s jedním = nevyšlo měření na vyšších frekvencích

Jiří Schwarz:
Citace: Roman Šafránek  31.10.2012, 09:17

...Změřil jsem stovky zásuvek . ..

Praxe je praxe.
Díky za zkušenosti
 (jednicka)

Josef Martinec:
To UTP je drát nebo licna?
 - Při montáži pod svorku se může stát že vám praskne drát ještě v izolaci těsně za rozholením kabelu.
Jak je dlouhá sběrnice?
 - Pro 485 je na cat5e maximální délka sběrnice kolem 1000m
Jaká je topologie sběrnice?
 - Vedení 485 nemá moc rádo hvězdicovou strukturu.
Je sběrnice řádně zakončena?
 - Některé prvky mívají možnost zapnout / vypnout zakončení sběrnice.
Nedochází na datové trase ke změně přenosového média?
 - V extrémních případech dochází při přechodu z UTP na třeba SYKFY ,  Tcekpfle k odrazům signálu a je třeba využít impedančního přispůsobení signálu ( dělají se různé převodníky a opakovače)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana