Jaký je váš názor na zapojení zásuvek na různé fáze v kuchynské lince?
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Milan Hudec 24.10.2012, 10:34
Možná normotvůrce uvažoval tak, že při práci na zásuvkách mě po vyhození jednoho jističe nemusí napadnout, že zásuvka vedle má jistič jiný, tak při kombinaci zásuvky a vypinače pod společným rámečkem mě trkne, že je každý z jističe jiného
Normotvůrce z nás tedy úspěšně udělal pitomce. Jiný důvod mě nenapadá.
Jan Alin:
Citace: Milan Hudec 24.10.2012, 10:34
Možná normotvůrce uvažoval tak, že při práci na zásuvkách mě po vyhození jednoho jističe nemusí napadnout, že zásuvka vedle má jistič jiný, tak při kombinaci zásuvky a vypinače pod společným rámečkem mě trkne, že je každý z jističe jiného
A nutno podotknout, že uvažoval v tomto případě celkem logicky. :)
Milan Hudec:
Chlapi, já tu normu nepsal, tak mě nesežerte, navíc v elektrice by se měl hrabat jen elektrikář a ten má na to zkoušky, že mu proud neublíží
Jiří Schwarz:
Přemýšlím a nějak dnes nemám to správnou fantazii:
- budu mít spotřebič třídy II, kde bude nějaká kovová konstrukční část (metly na ručním mixéru,...)Bude tam nějaký dotykový proud
- a teď budu mít 2 spotřebiče, zapojené do různých přívodů na různých fázích. Je to stejné, nebo tam může být dotykový proud větší, když se dotknu neživých částí obou spotřebičů?
Jan Alin:
Citace: Jiří Schwarz 24.10.2012, 10:54
Přemýšlím a nějak dnes nemám to správnou fantazii:
- budu mít spotřebič třídy II, kde bude nějaká kovová konstrukční část (metly na ručním mixéru,...)Bude tam nějaký dotykový proud
- a teď budu mít 2 spotřebiče, zapojené do různých přívodů na různých fázích. Je to stejné, nebo tam může být dotykový proud větší, když se dotknu neživých částí obou spotřebičů?
Já bych řekl že až tak složitě netřeba uvažovat. Pokud bude všechno dobře a v pořádku, tak ta zásuvka bude fungovat i v TN-C a to relativně bezpečně. Nařízení tohoto typu se jen snaží předcházet předpokládaném u riziku které je prostě v případě že je v zásuvkách pod společným rámečkem na každé zásuvce jiná fáze větší. Další věc je, že se v krabicích vedle sebe objeví potenciál 400V místo 230V což je zase horší z hlediska úrazu. Další věcí je přehlednost, vypínat víc jističů abych dostal pár zásuvek do beznapěťového stavu je vždy horší než vypnutím jednoho to vypnout všechno.
Elektrikář by měl než někam šáhne měřit, bohužel, svět není ideální. ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana