Jak omezit proud procházející trafem tak, aby napětí zůstalo 230V~?
kubik-ufik:
Trafo bych chtěl připojit sekundární cívkou na 230V~, aby mi neshořelo a abych dostal na výstupu primární cívky vysoké napětí.
Vladisla Bělka:
jaký trafo? málo informací.... (norm)
Jan Alin:
Citace: kubik-ufik 14.10.2012, 12:13
Trafo bych chtěl připojit sekundární cívkou na 230V~, aby mi neshořelo a abych dostal na výstupu primární cívky vysoké napětí.
Podle stylu dotazu bych typoval že byste to neměl dělat. Pokud se tak stane, tak doufám, že dojde na primární straně k průrazu izolace a na sekundární straně k zahoření dříve, než způsobíte sobě, nebo někomu jinému úraz. Moje rada je, nedělejte to.
Miroslav Janča:
Při zapojení sekundárního vinutí, které zřejmě bude mít podstatně menší počet závitů než primární, na napětí 230 V dojde k přesycení jádra, jádro ztratí magnetický odpor a tím dojde k velkému nárůstu proudu. Dřív než vám stačí sekundární vinutí shořet, dojde zřejmě k výpadku jištění v obvodu 230 V.
Současně může dojít k mezizávitovému zkratu mezi vrstvami vinutí, kde dojde k výraznému nárůstu napětí mezi vrstvami, které izolace drátu nevydrží.
Nepokoušejte se o to, transformátory lze provozovat jen podle štítkových údajů na které jsou navržené.
kubik-ufik:
Citace: Vladisla Bělka 14.10.2012, 13:08
jaký trafo? málo informací.... (norm)
Moc o tom trafu nevím, vytáhl jsem ho z rádia
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana