Proč bručí stropní svítidlo na halogenové žárovky?
Šťastný:
Koupil jsem si stropní svítidlo na tři malé halogenové žárovky 35 W a vydavá jemný, ale obtěžující brum, tipl bych to na 50 Hz. Napadlo mě uvolněné trafo, ale po otevření jsem našel zdroj z 220 na 12 VAC bez trafa, pouze DSP s usměrňovačem, dvě toriodní cívky, nějaké výkonové tranzistory na chladiči a jiné diskrétní součástky.
Tak nevím jestli to je impulsní zdroj nebo nějaký frekvenční měnič a zda-li se dá brum odstranit?
Bez zátěže je naprosté ticho a jak přidávám žárovky tak brum roste.
Jiří Schwarz:
Tady bych asi neřešil co přesně je zdrojem zvuku a jak to odstranit, ale snažil bych se to reklamovat, když je to nové.
Někdy tohle dělá "trafo" ve spínaném zdroji a tak trochu to naznačuje, že filtrace (kondenzátor za usměrňovačem) není v té správně kvalitě...
Daniel Hudzík:
Citace: Jiří Schwarz 05.10.2012, 09:13
a tak trochu to naznačuje, že filtrace (kondenzátor za usměrňovačem) není v té správně kvalitě...
Niekedy sa dokonca v svietidle nenachadza, pripadna nachadza ale ma zanedbatelnu kapacitu oproti "poziadavke" menica...
A o PFC radsej pomlcim
David Šťastný:
(poklona) za odpověď. O reklamaci jsem přemýšlel, ale brum není v běžném denním provozu hned slyšitelný. Mám svítidlo v ložnici a brum opravdu slyším až když je všude úplné ticho. Řekl jsem si, že by mi to proto jen tak neuznali a že si to odladím sám. Takže myslíte, že příčina je v nedostatečně vyhlazeném napětí a spravil by to filtrační kondenzátor?
Khun Václav:
Pravděpodobně ano, ale s jistotou to tvrdit nemůžeme, když si onen zdroj nemůžeme "prohlédnout" :-[
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana