Je možné z hlediska bezpečnosti vynechat jištění u přívodu k elektroměru?
Jiří Schwarz:
Citace: Martin Kurka 25.09.2012, 13:56
... že podle zjištění revize je jeho požadavek na požadovaný způsob připojení elektroměru nebezpečný a že v případě havárie, požáru úrazu apod. vzniklé z příčiny nebo posílené vlivem nejištěného přípojného vedení elektroměru je ten, kdo striktně vyžaduje provedení zařízení v rozporu s normami zodpovědný za veškeré škody, ztráty a uvedení do nového a do správného stavu....
Ono je otázkou co všechno je špatně a jak to technicky zachránit...
Přestavte si dřevostavbu, připojenou odbočkou se vzdušného vedení, kus to vede v chráničce "po dřevě", než se to dostane do místa jištění.
Na jedné straně máme požadavek na ochranu rozvodů ve dřevostavbách proudovým chráničem 300mA, ale na druhé straně není ošetřena vůbec žádná ochrana toho "přívodu", který je jištěný "kdesi" takovou hodnotou, že by při zkratu na konci přípojky možná ani nevypnula...
Petr Doležal:
EON má vedení k napěťovým cívkám elektroměru ošetřeno, citace:
Elektroměr musí být zapojen na zkušební svorkovnici schválenou pro použití v E.ON.
Svorkovnice musí být namontována tak, aby napěťové propojky po povolení šroubů
vlastní vahou rozpojily napěťové obvody. Napěťové obvody nepřímého měření jsou
jištěny pouze hlavním jističem.
:D
Milan Hudec:
Citace: Zdenek Rajmont 25.09.2012, 12:39
Není zbytí. Je to skutečně tak.
Mne RT alespoň "ukecal" na 4x4mm2, protože vzdálenost USMky od 1000A deionu byla cca 7m.
Při počátečním zkratovém proudu řekněme 20kA budou za 2,5mm cca 2kA, zatímco za 4mm cca3kA (počítáno velmi zhruba), což nemusí být za všech okolností předností.
IM:
Citace: Petr Doležal 25.09.2012, 14:26
Napěťové obvody nepřímého měření jsou jištěny pouze hlavním jističem.
Čili jištěny nejsou, pouze jsou zapojeny za hl. jističem. Zbývá otázka: Kdo je oprávněn k vydání takového nařízení, které je v rozporu s ČSN a NV č. 101/2005 Sb. ? :-\
raj:
Kdo způsobil, že sám náčelník vydal tak zvrácené rozkazy?
Nevím.
A jaký má potom smysl posílat boží hněv a světskou spravedlnost na chudáka, co si zapojil zásuvku na chodbě?
Přestal jsem to řešit a mám klid. (dance)
Prostě to tak chtějí, tak to tak mají.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana