Jaký může být asi záběrný proud rentgenu Chirana MP15?

<< < (4/4)

Kamil Novák:
Omlouvám se za dezinformaci!  (fool)
Přehlédl jsem, že se jedná o MP 15 a uvedl zde údaje o typu MP 50.  (doh)
Vlastní generátor MP 15 je napájen jednofázově přes pojistku E33/50A, pomocné obvody zdroje a snímkovací stůl pak přes poj. 2x E27/16A.
Před tímto jištěním jsou samozřejmě odpovídající RCD.

František Kabát:
Ale těžko na začátku první půlvlny.

Martin Kurka:
Citace: Zdenek Rajmont  17.09.2012, 15:37

(eek) No... já nevím... ale v nule napětí máte na indukčnosti maximální proud ...  

Citace: František Kabát  09.10.2012, 11:44

Ale těžko na začátku první půlvlny.
Tak to si pište, že zrovna na začátku půlvlny máte a just zejména, když se trefíte startem půlvlny proti remanentnímu magnetismu, kterým zůstalo trafo při posledním vypnutí zmagnetované.  400A špička u 100VA trafa není vzácností, zejména u traf s vyšším sycením (toroidy...).
Jak říkával pirát Kožený, který měl jistotu desetinásobku - zde je to jistota stonásobku.

Někdy proti tomu účinně pomůže velký kondenzátor paralelně k primáru trafa( ten nikdy neškodí - působí navíc s indukčností trafa i jako VF filtr proti nepravostem z obou stran trafa). Při vypnutí trafa oscilace takto udělaného LC obvodu trafo odmagnetují, pokud není zátěž (sekundární odběr) příliš silná a oscilace utlumí moc rychle. Ale pokud je na sekundáru trafa usměrňovač s kondíkem, tak to funguje velmi slušně, usměrňovač zátěž v podstatě odpojí.
Ale bezvadné a stoprocentní jsou specializované přístroje pro rozběh trafa - třeba Trafostart od KMB.
V nouzi u malých traf se dává do série s primárem termistor, u velkých sériový rozběhový odpor překlenovaný relátkem, nebo stykačem.
Já osobně jsem si naběhl, když jsem jednou zapojil nouzově dvě jednofázová trafa za jeden jistič. Předřazený jistič vypadával skoro najistotu a vždy.

Doktor Novák z TUL Liberec napsal na téma startování pěknou disertační práci, doporučuji ji si stáhnout. Některé její části jsou i v zkriplené prezentaci, kterou jsem musel upravit, aby se sem vešla.

Milan Hudec:
To Kurka, zřejmě jediné co nevíte je to co nevíte, skutečně poklona před vámi

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana