Jak chránit ochranný vodič před přetížením?
Tomáš.Ondra:
A co zkusit velký rozvaděč odpojit od zdroje, ponechat pouze to přizemnění a změřit, zda proud stále teče? To zařízení, co je ještě jednou přizemněné, je připojeno vidlicí, nebo na pevno?
Lubomír Jindra:
Přijde mi to tak, že ze svorkovnice PE podružného rozvaděče něco jiného někam odsává inkriminovaný proud, který neteče v přívodním kabelu CYKY 5x4, protože je to jen čtyřka, ale vrací se částečně od toho spotřebiče, protože jeho kostra je spojena s velkým rozvaděčem desítkou, jestli jsem to správně pochopil. Záleží na vzdálenostech, jak dlouhá je ta čtyřka, dvapětka a desítka.
Tak bych vzal klešťák a zkusil změřit proudy v PE zapojené na svorkovnici v podružném rozvaděči, tam by se mohlo zjistit že ten proud teče ještě někam jinam a to by mohl být zdroj potíží. Ta samotná smyčka PE: velký rozvaděč - podružný rozvaděč - spotřebič - pospojení kostry a zpět na velký rozvaděč desítkou by totiž proud generovat vůbec neměla.... tedy pokud se do toho nemíchá něco "z venku"......
Martin Kurka:
Citace: Jiří Schwarz 11.09.2012, 20:31
že ze zásuvkového okruhu je napájeno zařízení, které je ještě "jednou uzemněné". Ta "zem" je spojena se sběrnicí PE "velkého rozvaděče", ale podklady nejsou, bourat by mě asi zakázali, tak nevím přesný průběh tohoto vodiče (CYA 10).
Takže to dělá jakousi velkou smyčku, do které odněkud něco leze...
Nejlevnější a korektní bude to jediné zařízení převést trafem na IT a CYA10 toho zařízení od PE přívodu oddělit.
Asi dražší a ne tak korektní řešení je použít rázové tlumivky PI do všech tří přívodních vodičů a protože se zvýší impedance dát tam chránič odolný i proti tepavé a ss složce, aby vyšla smyčka.
Není to korektní, ale přehoření PE by byl větší průšvih - a nedetekovateln ý. Ještě že vás něco osvítilo a měřil jste to.
Štefan Beláň:
Citace: Jiří Schwarz 11.09.2012, 17:28
....Dnes jsem zkoumal jeden zvláštní jev - PE vodičem v kabelu CYKY 3x2,5mm2 mi teklo 0,5A, 1A, 2,5A, ale také 18,5A AC a k tomu občas DC složka kolem 2A. A je otázkou, jestli jsem naměřil skutečnou špičku, jestli se tam někdy nemůže objevit i víc......
Co byste s tím udělali?
TO: Schwarz
Ochranným vodičem PE by nikdy neměl žádný proud téci, pokud není na instalaci závada nebo nejsou dodrženy předpisy ČSN pro provozování instalací.
Začal bych hledat příčinu, kde a od čeho vzniká proud na vodiči PE. Těch příčin "závad" může být několik.
Mne v této souvislosti (proměnný proud) napadá jedna věc, kterou jsem řešil v praxi. Bylo to velice jednoduché. Závada byla v zámečníkovi (ale také ve svářečce), který si připojil svářečku a neuzemnil (neukostřil) si svařovaný materiál. Svářecí proud se uzavíral přes všešchny ochranné vodiče PE v objektu. (doh)
Rozmahel Vladimír:
Dle mého soudu by to mohla být ukázka situace, kdy vodič PE přebírá funkci vodiče PEN. Setkal jsem se s podobným případem, kdy svodem hromosvodu tekly do země proudy v řádu desítek amper. Zjistil se vadný spoj na PEN v HDS ayky 3x240+120 a pospojované části pak přebíraly jeho úlohu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana