Určuje nějaký zákon, že musím mít projekt na elektroinstalaci?
Jaroslav Molák:
Pane Kolouchu,
samozřejmě, že revizi je možné udělat, vystavujete se ale potížím, které budete řešit s revizním technikem dodatečně. Hraje roli volba vedení, jeho trasy a křižování, počet zásuvkových vývodů, jejich umístění, jištění a počty okruhů, zvýší se náročnost revize a jiné a jiné. Z Vašich dotazů je zřejmé, že jste laik, ale mohu vás upozornit na skutečnost, že i mezi odborníky se vyskytnou lidé, kteří nedovedou věc laikovi přiblížit a jejich rady sklouznou do demagogie viz poněkud hloupé, zavádějící odpovědi pana Zdeňka Rajmonta, ale i projektantů, kteří mnohdy nejsou v obraze. Nejen já, pane Svejkovský vyžaduju projekt. A to jsem revizní technik už 35 roků.
Právě u starých instalací je mnoho závad ohrožujících životy nájemníků a zařízení si samo žádá o kontrolu, zejména pokud byt je v obytném domě, revizi ve vlastním zájmu je třeba mít, žádné Čestné prohlášení vás nevyváže z případné odpovědnosti za škodu nebo úraz, která vznikne v důsledku Vašeho elektrického zařízení. Je to pro Vaše přiblížení něco v tom smyslu, jako když způsobíte nehodu Vaším autem a nemáte platnou technickou prohlídku.
A co se týká potřeby revize pro změnu sazby, tak E-on - Distribuce požaduje doložit revizní zprávu, nemůže přece připojovat "kdovíjaké" el. zařízení.
IM:
Citace: Alex.Kolouch 09.09.2012, 21:50
A až nechám osadit nový rozvaděč a připojit kabely, pak bez dokumentace není možné provést revizi?
Zajímalo by mě, když máte tolik obav abyste nemusel mít dokumentaci, jak si ten rozvaděč objednáte? Normálně se to dělá dle schéma. :-[
Milan Hudec:
Zodpovědně může revizi na 90Let starou instalaci napsat ten jemuź bylo před 90 lety řekněme 25 a ví co a jak se dělávalo.
Jiří Schwarz:
Citace: Milan Hudec 10.09.2012, 06:26
Zodpovědně může revizi na 90Let starou instalaci napsat ten jemuź bylo před 90 lety řekněme 25 a ví co a jak se dělávalo.
Některé znalosti z té boby by se asi už špatně využívaly. Pokud vyjdeme z principu, že elektrická zařízení a rozvody se revidují podle norem platných v době vzniku elektroinstala ce, pokud to není nebezpečné, u instalace 90 let staré by mohlo jít i dvoudrátový rozvod izolované sítě, kde se jistili oba vodiče. To už dnes těžko bude někdo provozovat (jedině jako nezávislý ostrůvek), ale před léty jsem se s tím setkal, když to nějaký "TURBOmontér" připojil k síti TN-C a nový majitel domečku nic netušil, v dobré víře zahodil kovový váleček z pojistkového držáku, dal si do PEN pojistku a po první "prasklé žárovce" měl L na ledničce...
raj:
Citace: Jaroslav Molák 09.09.2012, 23:48
Pane Kolouchu,
samozřejmě, že revizi je možné udělat, vystavujete se ale potížím, které budete řešit s revizním technikem dodatečně. Hraje roli volba vedení, jeho trasy a křižování, počet zásuvkových vývodů, jejich umístění, jištění a počty okruhů, zvýší se náročnost revize a jiné a jiné. Z Vašich dotazů je zřejmé, že jste laik, ale mohu vás upozornit na skutečnost, že i mezi odborníky se vyskytnou lidé, kteří nedovedou věc laikovi přiblížit a jejich rady sklouznou do demagogie viz poněkud hloupé, zavádějící odpovědi pana Zdeňka Rajmonta, ale i projektantů, kteří mnohdy nejsou v obraze. Nejen já, pane Svejkovský vyžaduju projekt. A to jsem revizní technik už 35 roků.
Právě u starých instalací je mnoho závad ohrožujících životy nájemníků a zařízení si samo žádá o kontrolu, zejména pokud byt je v obytném domě, revizi ve vlastním zájmu je třeba mít, žádné Čestné prohlášení vás nevyváže z případné odpovědnosti za škodu nebo úraz, která vznikne v důsledku Vašeho elektrického zařízení. Je to pro Vaše přiblížení něco v tom smyslu, jako když způsobíte nehodu Vaším autem a nemáte platnou technickou prohlídku.
A co se týká potřeby revize pro změnu sazby, tak E-on - Distribuce požaduje doložit revizní zprávu, nemůže přece připojovat "kdovíjaké" el. zařízení.
Pokud se tazatel - "ne elektrikář" rozhodl udělat instalaci sám, ať z důvodů finančních či chce sobě a okolí dokázat že "na to má", tak si tu instalaci prostě udělá, ať se tu na fóru stavíme třeba na hlavu.
A to si myslím, že patří k těm "uvědomělejším", když se zajímá o RT.
Pokud narazí na RT, který bude "prudit", tak si jednoduše sežene jiného, neboť konkurence v oblasti revizí je značná.
A buď bude mít tazatel kliku a RT holt bez projektu bude den "tahat za kabely" aby zjistil kam co vede, anebo rozdělá 2-3 zásuvky, pak změří impedanci a jde domů.
Jestli chce tazatel vyhořet, je to jen jeho věc.
Není podstatné, zda já osobně s tímto postupem souhlasím, či ne.
Popisuji jen dobu a situaci ve které žijeme a mám na rozdíl od mnohých růžové brýle sundané.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana