Proč je v motorovej zásuvce napětí 400V?

<< < (3/5) > >>

Jan Kelbich:
Citace: věčný student  06.09.2012, 20:54

Konvencí jsem myslel to, že 400 / 3½ = 230,9401077, čili se to dobře zaokrouhlí na 230.

Naopak, tohle je právě ta matematika. Knovence je to, že máme v síti právě 400 V (= dáno normou).
Mimochodem, já bych těch 230,9401077 V tedy zaokrouhlil na 231 V.

To začínající student :

Ohaduji, že právě začínáte SŠ elektro. Předpokládám, že vás zajímá právě to, proč je poměr Uf/Us = 1/sqrt(3) . Vysvětlit potřebné znalosti, které podle položené otázky zatím asi nemáte, je poněkud nad "síly" tohoto fóra (např. střídavé fyzikální veličiny, harmonické funkce, jejich tranformace na vektory, komplexní čísla a operace s nimi, Kirchhoffovy zákony, atd.).
Takže nejlepší bude, když si buď počkáte na výklad ve škole, nebo si toto najdete na webu nebo v literatuře. Stručný výklad momentálně asi nepochopíte.

Pan Doležal vám sem dal názorný obrázek i výklad, nevím zda vám v tuto chvíli pomůže. Ale v každém případě přeju úspěchy při studiu i vlastním bádání.

Mimochodem, co je to ta "motorová zásuvka" ? (To ještě neznám.)

začínající student:
 (poklona)  počkám na vysvětlení ve škole.
Ještě 1 drobnost myslel jsem že elektrika je o zapojení 3 drátků. To už vím že to bylo velice najivní myšlenka.
Tak že v drátech je napětí 400V a na 230V je jak jste psal 400 / 3½ = 230,9401077 .

Měl bych mnoho otázek ,  ale (nevím jestli se najde osoba která by měla chuť a věnovat mi trochu času nechci vás tady nějak obtěžovat ) vím že když jste začínaly museli jste si to samy nastudovat.
Poradíte mi nějako odbornou literaturu nebo je dobré odebírat nějaký elektro časopis?

začínající student:

[/quote]

JJ no to se říká lidově elektrikáři asi ne .

Hugo K.:
to Kelbich
Právě jste na sebe prozradil, že nejste z venkova. :)
Tam se 3f rozvodům říkalo  motorové. Dříve narození toto označení užívají dodnes.Zřejmě proto, že na 3f zásuvku se připojoval motor, nejlépe ten v boudě na  kolečkách. Na boku boudy trčela plochá řemenice a jedním motorem se poháněly   dle potřeby různé stroje. A že to byl  opravdu MOTOR. Váha v desítkách kg.

Miroslav Minařík:
Citace: začínající student  06.09.2012, 21:28

JJ no to se říká lidově elektrikáři asi ne .

Motorová zásuvka není extra typ třífázové zásuvky, ale standardní (jakákoliv) zásuvka určená pro připojení spotřebiče s motorem nebo obdobnou zátěží. Resp. zásuvka připojená na motorový obvod.
Toliko moje stařičké poznámky ...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana